Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων για τον κορωνοϊό:

«Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πως κάποιες θεραπείες, περίπου τέσσερις με πέντε, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες, μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου, χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες, για παρηγορητική χρήση στους ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να διασωληνωθούν, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή με άλλα, πλην του αναπνευστήρα, μέσα.

Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά, με βάση νεότερα δεδομένα, θα μπορεί κατ’ αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς.

Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.

Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά-σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ. Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες. Δηλαδή, λοπιναβίρη και ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV, η ριμπαβιρίνη και η ιντερφερόνη β όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα.

Έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό, εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Ήδη πληροφορηθήκαμε για μια μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένουμε, λοιπόν, ακόμα περισσότερα νέα που αφορούν τη θεραπεία του ιού το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση των κλινικών δοκιμών».