Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη εντοπίζεται μεταξύ μηρού και κορμού, είτε στην αριστερή, είτε στη δεξιά μεριά της βουβωνικής χώρας. Συγκεκριμένα, δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό τμήμα του εντέρου ή λίπους αναδύεται μέσω κάποιου αδύναμου σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως ένα μαλακό εξόγκωμα στην περιοχή. Η εμφάνιση αυτή μπορεί να είναι ασυμπτωματική για αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η βουβωνοκήλη προκαλεί ενόχληση όταν ο ασθενής βήχει ή σκύβει για να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο.

Ποια είναι η συμπτωματολογία της βουβωνοκήλης;
«Η χειρουργική αποκατάσταση των ανεπίπλεκτων κηλών δεν αποτελεί επείγον χειρουργείο. Κατά πάσα πιθανότητα μια κήλη προϋπήρχε αρκετό καιρό πριν διαγνωστεί ή γίνει ορατή. Ωστόσο συνιστάται ρητώς η επέμβαση το συντομότερο δυνατόν, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή κατά την περίοδο αναμονής για να αποφευχθεί μια επιπλοκή που θα μετατρέψει μια απλή λαπαροσκοπική επέμβαση σε μια δύσκολη ανοιχτή, ή ένα τακτικό χειρουργείο σε επείγον»

Όταν η πάθηση βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, είναι πιθανόν να μην παρουσιάζονται συμπτώματα. Ενδέχεται να παρουσιάζεται μόνο μία αίσθηση ήπιου καύσου στη βουβωνική χώρα (λίγο επάνω από τα γεννητικά όργανα).

Όταν η πάθηση προχωρήσει, παρουσιάζεται σαν χαρακτηριστικό σύμπτωμα, ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή. Συνήθως είναι μαλακό χωρίς ιδιαίτερο πόνο, και υποχωρεί (χάνεται) με την πίεση ή όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο.  Εμφανίζεται ξανά όταν το άτομο είναι όρθιο, όταν ασκείται ή όταν κάνει κάποια εργασία.

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή για να επικοινωνήσει με τον ιατρό του είναι τα εξής:

 • ταχυκαρδία
 • Έντονος πόνος στη βουβωνική χώρα
 • Έμετος-ναυτία
 • Τοπική θερμότητα και ερυθρότητα
 • Πυρετός
 • Κοιλιακό άλγος

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να υποδεικνύουν την πιο επικίνδυνη επιπλοκή της βουβωνοκήλης, η οποία είναι η περίσφιξη του περιεχομένου της βουβωνοκήλης. Η επιπλοκή αυτή, μπορεί να αποφέρει επικίνδυνες συνέπειες, όπως νέκρωση των οργάνων τα οποία βρίσκονται μέσα στην κήλη.

Χειρουργική Αντιμετώπιση της Βουβωνοκήλης με την μέθοδο ΤΕP
H ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος TEP (Totally Extraperitoneal Repair) είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την θεραπεία της βουβωνοκήλης και αποτελεί την πλέον σύγχρονη επιλογή για την αντιμετώπιση της πάθησης. Oι λόγοi για τον οποίο αποτελεί την ιδανική θεραπεία, είναι:

 • το σχεδόν μηδενικό ποσοστό νοσηρότητας μετά το τέλος της επέμβασης,
 • η άμεση και πλήρης κινητοποίηση – κυριολεκτικά μόλις παρέλθει η δράση της αναισθησίας
 • η απουσία μετεγχειρητικού πόνου – αρκούν μερικά depon για τα πρώτα 24ωρα!
 • καθώς και το ελάχιστο ποσοστό υποτροπής μετά την επέμβαση.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Για την επέμβαση χρειάζονται 3 μικρές τομές μήκους 5 χιλιοστών η κάθε μία. Ο εξειδικευμένος χειρουργός εισάγει στην τομή το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία οθόνη η οποία μεγενθύνει και δείχνει λεπτομερώς το περιεχόμενο της κήλης. Η κήλη ανατάσσεται (επιστρέφεται το περιεχόμενο στην κοιλιά) και στην περιοχή τοποθετείται ένα βιοσυμβατό πλέγμα το οποίο δημιουργεί ένα νέο ανθεκτικό τοίχωμα.

Σε τι πλεονεκτεί η Ενδοσκοπική Χειρουργική τεχνική TEP;
Η ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική TEP εφαρμόζεται σε ένα φυσικό ανατομικό χώρο μεταξύ των κοιλιακών μυών και του περιτοναίου χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα σπλάγχνα της κοιλιακής χώρας. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη τεχνική υπερτερεί των άλλων τεχνικών (ανοιχτής και απλής λαπαροσκοπικής (TAP – διαπεριτοναϊκής προσέγγισης), αφού:

 • Eίναι πλήρως αναίμακτη χειρουργική τεχνική.
 • Προκαλεί αμελητέα βλάβη στους ιστούς, αφού λαμβάνει χώρα σε ένα προϋπάρχοντα φυσικό ανατομικό χώρο, δεν χρειάζεται να κοπεί κανένας ιστός και διενεργείται μέσω ελάχιστων οπών στο δέρμα.
 • επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλης επιφάνειας πλέγματος, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής.
 • Είναι τελείως ανώδυνη, αφού η επέμβαση διενεργείται χωρίς διατομή ιστών και δεν είναι απαραίτητη η καθήλωση του πλέγματος με ράμματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.
 • Δεν εισέρχονται χειρουργικά εργαλεία στην κοιλιακή χώρα, γεγονός το οποίο θα αύξανε τόσο τον πόνο, όσο και τον κίνδυνο επιπλοκών.
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Έχει ταχύτατη ανάρρωση και αποκατάσταση.

Στέφανος Λαζαρίδης MD, FRCS
Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού, Χειρουργική Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis Βουδαπέστης. Ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών, τον τίτλο της οποίας έλαβε το 2012. Εξειδικεύθηκε στη Χειρουργική ανωτέρου πεπτικού επί 3ετία σε εξέχοντα νοσοκομεία στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας. Στη χειρουργική Ήπατος και παγκρέατος στο King’s College Hospital, στην προηγμένη λαπαροσκοπική Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού στο Whittington Hospital, και στη Χειρουργική Μεταβολισμού και Παχυσαρκίας στο St. George’s University Hospital. Τα επόμενα 2 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ανωτέρου πεπτικού του NHS στο Νοσοκομείο του Kingston και Επίτιμος Διευθυντής Χειρουργικής στο St. George’s University Hospital. Έλαβε κατ’απονομή τον τίτλο FRCS (Fellow of the Royal College of Surgeons of England) από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας. Έχει πιστοποιηθεί ως Λαπαροσκόπος Χειρουργός από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
eu-surgery.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, FRCS, Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού, Χειρουργική Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis Βουδαπέστης. Ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αθηνών, τον τίτλο της οποίας έλαβε το 2012. Εξειδικεύθηκε στη Χειρουργική ανωτέρου πεπτικού επί 3ετία σε εξέχοντα νοσοκομεία στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας. Στη χειρουργική Ήπατος και παγκρέατος στο King’s College Hospital, στην προηγμένη λαπαροσκοπική Χειρουργική Ανωτέρου Πεπτικού στο Whittington Hospital, και στη Χειρουργική Μεταβολισμού και Παχυσαρκίας στο St. George’s University Hospital. Τα επόμενα 2 χρόνια διετέλεσε Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ανωτέρου πεπτικού του NHS στο Νοσοκομείο του Kingston και Επίτιμος Διεθυντής Χειρουργικής στο St. George’s University Hospital. Έλαβε κατ’απονομή τον τίτλο FRCS (Fellow of the Royal College of Surgeons of England) από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας. Έχει πιστοποιηθεί ως Λαπαροσκόπος Χειρουργός από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.