Το στόμα είναι κόσμημα του ανθρώπινου σώματος, αφού σχετίζεται με τις πιο ωραίες απολαύσεις της ζωής: τη γεύση, τον έρωτα, τις εκφράσεις αγάπης, την ομιλία και την κοινωνική παρουσία. Έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Προσθετικής έδειξε πως το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ανέλιξη στον εργασιακό χώρο εξαρτάται και από ένα ελκυστικό χαμόγελο.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων που αναζητούν την αισθητική αυξάνεται σημαντικά και δεν αναζητούν μόνο την αποκατάσταση της μάσησης, αλλά και την βελτίωση της συνολικής εικόνας του στόματός τους. Συνήθεις καταστάσεις  που δημιουργούν αισθητικά προβλήματα είναι:

Κίτρινα ή αποχρωματισμένα δόντια
Η θεραπεία εκλογής εδώ είναι η λεύκανση, καθώς είναι μια διαδικασία ασφαλής, γρήγορη, αποτελεσματική και κυρίως Συντηρητική, αφού δεν απαιτεί την αφαίρεση οδοντικού ιστού.
Σε επιστημονικές έρευνες η συνδυασμένη θεραπεία στο ιατρείο και στο σπίτι, παρουσίασε το καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, κρίνεται απαραίτητος εκ των πρότερων ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο.

Ένα από τα πρόσθια δόντια είναι σκούρο. Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν το δόντι είναι νεκρό και δεν είναι θεραπευμένο, θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) κατά προτίμηση από ειδικό Ενδοδοντολόγο με την χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου λόγω της αισθητικής σημαντικότητας του. Ακολουθεί εσωτερική λεύκανση.

Στραβά ή αραιά δόντια
Με την πρόοδο της Ορθοδοντικής μπορούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε θεαματικό αποτέλεσμα. Στην αραιοδοντία η τοποθέτηση λεπτού πάχους ρητίνης ή όψεων έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς να είναι επεμβατική. Η τοποθέτηση στεφάνων ή όψεων για να ισιώσουν τα στραβά δόντια δεν είναι για όλους η καλύτερη λύση.

Παλιά ή κακότεχνα σφραγίσματα και στεφάνες
Θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί λεύκανση στα δόντια και μετά να ακολουθήσουν τα σφραγίσματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στις στεφάνες.

Κόκκινα και διογκωμένα ούλα
Θεραπεία ουλίτιδας στον Οδοντίατρο και ουλοπλαστική με χρήση laser όταν είναι διογκωμένα. Συχνά προβλήματα δοντιών και οὐλων επικαλύπτονται την τελευταία στιγμή από κεραμικές όψεις, εμφράξεις, ή άλλες προσθετικές, οι οποίες συχνά οδηγούν, σε αποτυχία το όποιο πρόσκαιρο αισθητικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε υγιή ούλα και δόντια.

Η Σύγχρονη Οδοντιατρική είναι εξαιρετικά Αισθητική, οικονομικά Προσιτή, δεν αποτελεί  Πολυτέλεια και θα πρέπει να βασίζεται στη σύγχρονη Αναγεννητική Οδοντιατρική, και στη Ρομποτική Προσθετική (CAD CAM). Ο συνδυασμός διαφορετικών ειδικοτήτων, το σωστό σχέδιο θεραπείας, η γνώση και η εμπειρία, είναι σημαντικά εχέγγυα στην προσπάθεια του Οδοντιάτρου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία για ένα λαμπερό χαμόγελο σε ένα σημαντικότατο σταθμό της ζωής μας.

Κωνσταντίνος Λάγιος
D.D.S., M.S., Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντολόγος
www.endodontic.org

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Οδοντίατρος, Ενδοδοντολόγος D.D.S, M.S. Πρότυπο Κέντρο Θεραπείας Αθηνών, www.endodontic.org