Η ακρόαση μουσικής για γιόγκα προτού πάμε για ύπνο μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς μας, όπως ισχυρίζονται επιστήμονες. Οι ερευνητές από την Ινδία αποφάσισαν να διερευνήσουν πώς η αναπαραγωγή διαφόρων τύπων μουσικής προτού πέσει κάποιος για ύπνο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους και τη γενική ευημερία του ατόμου.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου είναι πιθανό να μειωθούν όταν ακούσει ήρεμη, χαλαρωτική μουσική προτού πάει για ύπνο, σε αντίθεση με την «ανεβαστική» μουσική ή καμία.

Οι 149 συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν σε καλή κατάσταση υγείας και είχαν μέση ηλικία 26 ετών, συμμετείχαν σε τρεις συνεδρίες ύπνου για τρεις διαφορετικές νύχτες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, έπαιζε ήρεμη μουσική (παρόμοια με εκείνη που θα ακουγόταν κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα) προτού κοιμηθούν. Την επόμενη φορά έπαιζε ποπ μουσική και την τρίτη καμία μουσική.

Η ομάδα ερευνητών μέτρησε τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων για πέντε λεπτά προτού ξεκινήσει η μουσική ή η περίοδος σιωπής, για δέκα λεπτά όσο έπαιζε τη μουσική και για πέντε λεπτά μετά.

Διαπίστωσαν ότι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της μουσικής για γιόγκα, μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ποπ μουσικής και παρέμεινε ίδιος όταν δεν υπήρχε μουσική. Επιπλέον, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη κλίμακα άγχους Goldberg για να μετρήσουν τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων πριν και μετά από κάθε περίοδο ύπνου. Σημείωσαν ότι τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων μειώθηκαν δραστικά με τη μουσική για γιόγκα, αυξήθηκαν πολύ μετά την ακρόαση ποπ μουσικής και επίσης αυξήθηκαν όταν δεν υπήρχε μουσική.

Αν και η μελέτη χρησιμοποίησε μόνο μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων, ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Naresh Sen πιστεύει ότι αποδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ακρόαση μουσικής για γιόγκα προτού πάμε για ύπνο στην υγεία της καρδιάς. «Χρησιμοποιούμε μουσικοθεραπεία στο νοσοκομείο μας και σε αυτήν τη μελέτη δείξαμε ότι η μουσική για γιόγκα έχει ευεργετική επίδραση στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού κάποιου προτού κοιμηθεί», εξήγησε ο καρδιολόγος. «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις καρδιαγγειακές επιδράσεις των μουσικών παρεμβάσεων που προσφέρει ένας εκπαιδευμένος μουσικοθεραπευτής. Αλλά η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής πριν από τον ύπνο είναι μια φθηνή και εύκολη στη χρήση θεραπεία που δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Δρ Sen, η μουσική για γιόγκα πριν από τον βραδινό ύπνο επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό του σώματος, με αποτέλεσμα το σώμα μεταβαίνει από την κατάσταση «πάλης ή φυγής» σε κατάσταση «ξεκούρασης και χώνευσης».