Το λυκοπένιο -ένα θρεπτικό συστατικό που απαντάται στις ντομάτες- μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μια έρευνα: Υγιείς άνδρες που πήραν το ισοδύναμο δύο κουταλιών σούπας (συμπυκνωμένου) τοματοπολτού την ημέρα ως συμπλήρωμα διατροφής, βρέθηκε να έχουν σπέρμα καλύτερης ποιότητας.

Η αρσενική υπογονιμότητα επηρεάζει μέχρι και τα μισά ζευγάρια που δεν μπορούν να συλλάβουν. Οι συμβουλές για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας συνιστούν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην φορούν πολύ στενά εσώρουχα και να καταπολεμούν όσο το δυνατόν περισσότερο το άγχος.

Ωστόσο, η ιδέα ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα κερδίζει έδαφος εδώ και κάποιο διάστημα. Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος που αποτέλεσαν το επίκεντρο προηγούμενης έρευνας, είναι ένα αντιοξειδωτικό – αποτρέπει την οξείδωση στα κύτταρα και ως εκ τούτου τις βλάβες σε αυτά. Έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν συμπλήρωμα διατροφής για την έρευνά τους επειδή το λυκοπένιο στα τρόφιμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα – με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι κάθε συμμετέχοντας λάμβανε την ίδια ποσότητα κάθε μέρα: Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά μαγειρεμένες ντομάτες κάθε μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη δόση λυκοπενίου.

Στην έρευνα που διήρκεσε 12 εβδομάδες, επιλέχθηκαν 60 άντρες για να λαμβάνουν 14 μικρογραμμάρια λυκοπενίου την ημέρα ή ένα εικονικό χάπι. Το σπέρμα τους εξετάστηκε στην αρχή, στις έξι εβδομάδες και στο τέλος της έρευνας. Ενώ δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, το ποσοστό υγιούς σχήματος σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους -το πόσο γρήγορα μπορούν να «κολυμπήσουν»- ήταν υψηλότερο σε εκείνους που λάμβαναν λυκοπένιο.

Η Δρ Liz Williams, ειδική στον τομέα ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Nutrition, δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στους άνδρες για τη γονιμότητά τους. Τους λέμε να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή – αλλά αυτά είναι πολύ γενικά μηνύματα. Αυτή ήταν μια μικρή μελέτη και πρέπει τα αποτελέσματά της να επαναληφθούν σε μεγαλύτερες δοκιμές, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το επόμενο βήμα είναι να επαναλάβουμε την έρευνα σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας και να διαπιστώσουμε εάν το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες αυτούς».