Οι αισιόδοξοι επιλέγουν πιο υγιεινούς τρόπους διαβίωσης, επιλύνουν καλύτερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αντιξοότητες της ζωής, βάζουν μικρότερους ή μεγαλύτερους στόχους και έχουν θετικά συναισθήματα.

Αυτά προκύπτουν από μια νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Ροζάνσκι της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen». Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα 15 ερευνών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2001-2017 και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 230.000 ανθρώπους, για μια περίοδο από δύο έως 40 χρόνια.

Η καινούργια έρευνα στην πραγματικότητα συγκεντρώνει και επιβεβαιώνει τα ευρήματα μεμονωμένων προηγούμενων ερευνών σύμφωνα με τα οποία η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία του. Μόλις πριν από ένα μήνα από παρόμοια έρευνα είχε βγει το συμπέρασμα ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους, οι πιο αισιόδοξοι είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Βρέθηκε ότι όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και το αντίστροφο.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι πιο αισιόδοξοι έχουν την τάση να κάνουν πιο υγιείς επιλογές στη ζωή τους κάτι που περιλαμβάνει καλύτερη διατροφή, σωματική άσκηση και φροντίδα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας τους. Έτσι εμφανίζουν συνήθως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους. Είναι επίσης καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα και να αντεπεξέρχονται στις αναποδιές της ζωής. Συχνά επίσης νιώθουν ένα σκοπό στη ζωή τους, καθώς και θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι καθώς η αισιοδοξία επηρεάζεται κυρίως από μη γενετικούς παράγοντες, είναι μια στάση ζωής που μπορεί να καλλιεργηθεί στους ανθρώπους και έτσι να βελτιώσει την υγεία τους και το προσδόκιμο της ζωής τους.