Μια από τις κυριότερες χρήσεις του smartphone είναι το texting, δηλαδή το γράψιμο και η αποστολή μηνυμάτων από το κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται όμως για μια επικίνδυνη πρακτική σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν οδηγούμε αλλά και όταν περπατάμε. Μάλιστα, είναι αυτό που αποσπά περισσότερο την προσοχή ενός πεζού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του, ιδίως όταν διασχίζει ένα δρόμο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις εκείνες που μιλάει ο πεζός στο κινητό του ή που ακούει μουσική από ακουστικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζεφ Κέιρντ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Injury Prevention» (Πρόληψη Τραυματισμών), αξιολόγησαν στοιχεία από 22 έρευνες που αφορούσαν την ασφάλεια των πεζών.

Κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία. Η αφηρημάδα και η απόσπαση της προσοχής των πεζών, οι οποίοι δεν κοιτάζουν αριστερά-δεξιά όταν διασχίζουν ένα δρόμο, αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.

Η μελέτη δείχνει ότι η ακρόαση μουσικής από τα ακουστικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό, η συνομιλία στο τηλέφωνο αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο, ενώ το γράψιμο μηνυμάτων είναι σαφώς η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά – ακόμη χειρότερα- με όχημα.

Η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των αφηρημένων πεζών κυμαίνεται από 12% έως 45%, δηλαδή μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, κάτι που πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους οι οδηγοί των οχημάτων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ασχοληθεί και με άλλες μορφές του texting, όπως είναι το sexting, δηλαδή η ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού χαρακτήρα και το sleep texting, δηλαδή το να στέλνει κάποιος μηνύματα κατά την διάρκεια του ύπνου, τα οποία δε θυμάται το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Villanova, όλο και περισσότεροι μαθητές και φοιτητές πέφτουν θύματα του sleep texting.