Τα παιδιά που είναι επιλεκτικά στο τι τρώνε, ίσως δεν είναι απλώς περίεργα ή… κακομαθημένα – μπορεί να ευθύνονται τα γονίδιά τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν μια μελέτη για να εξετάσουν εάν η γενετική μπορεί να επηρεάσει την τάση του παιδιού να μην τρώει όλες τις τροφές. Αξιολογώντας στοιχεία 153 παιδιών προσχολικής ηλικίας και συγκρίνοντάς τα με ερωτηματολόγια που απάντησαν οι γονείς τους για την ανατροφή τους, ήταν σε θέση να εκτιμήσουν εάν θα μπορούσε να υπάρχει μια σχέση μεταξύ φύσης και διατροφής.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί «δύσκολο» στο… τραπέζι, η γενετικό του κατασκευή μπορεί να διαδραματίζει κάποιο σημαντικό ρόλο.

«Η επιλεκτική διατροφή κυριαρχεί μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας και συνδέεται με τον κίνδυνο τόσο χαμηλού όσο και υπερβολικού βάρους», ανέφεραν οι ερευνητές. «Τα γονίδια που σχετίζονται με την χημειοαισθητική αντίληψη μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά των παιδιών».

Έτσι, οι γονείς που αισθάνονται ένοχοι για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, μπορούν να χαλαρώσουν λίγο.

Ενώ μπορούμε να αποδώσουμε κάποιες διατροφικές ιδιαιτερότητες στη γενετική, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να είναι επιλεκτικό με το φαγητό του. Η διατροφολόγος Δρ Sarah Schenker που ειδικεύεται στα παιδιά που είναι «περίεργα» με το φαγητό τους, υποστηρίζει πώς κάποια παιδιά δημιουργούν προβλήματα στο φαγητό για να αυτοεπιβεβαιωθούν.

«Συνήθως θεωρείται ότι τα παιδιά γίνονται επιλεκτικά με τα τρόφιμα για να ανακτήσουν για λίγο τον έλεγχο και να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους γονείς τους που ελέγχουν τα πάντα», δήλωσε η Schenker. «Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν από το φαύλο αυτό κύκλο μεγαλώνοντας και δεν υπάρχει καμία συνέπεια στην υγεία τους», συνέχισε. «Αν όμως η κατάσταση συνεχιστεί επί μακρόν, θα μπορούσε να έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές συμπεριφορές διατροφής τους, θα μπορούσαν να μάθουν μια μη ισορροπημένη διατροφή από την οποία θα και λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά».

Σύμφωνα με το νοσοκομείο παίδων Benicoff στο Σαν Φρανσίσκο, ορισμένα παιδιά μιμούνται τον τρόπο που τρώνε οι γονείς τους. Επομένως, αν δεν ξεφύγετε εσείς από τις διατροφικές σας… παραξενιές, πιθανότατα θα τις μεταδώσετε και στους απογόνους σας.

Μια άλλη συμβουλή προτρέπει τους γονείς να προτιμούν τρόφιμα με πολλά χρώματα και διαφορετικές υφές, ως έναν τρόπο για να ενδιαφερθούν τα μικρά παιδιά περισσότερο για το φαγητό που τρώνε.