Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

«Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στο να διατηρούνται οι φλεγμονές υπό έλεγχο και η χρόνια φλεγμονή είναι γνωστό ότι είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Rayjean Hung, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Lunenfeld-Tanenbaum του νοσοκομείου Sinai Health στο Τορόντο του Καναδά. «Η έρευνά μας δείχνει ότι στην ουσία είναι η υπάρχουσα δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή σε καρκίνο του πνεύμονα, είναι σαν να μην υπάρχει πλέον ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό», είπε.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα της Hung εξέτασε τα γονίδια 80.000 ανθρώπων για να διαπιστώσει εάν άλλες παθήσεις εκτός από εκείνες που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των πνευμόνων -όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)- μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. Το 70% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχουν επίσης χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλα προβλήματα παρεμπόδισης της ροής του αέρα στους πνεύμονες.

«Το ποιος θα προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το κάπνισμα», δήλωσε η Hung. «Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για το γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα συμβαίνει και σε μη καπνιστές και τονίζει τη σημασία που έχει για την υγεία και τον οργανισμό μας η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Η αξονική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του πνεύμονα προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα της αρρώστιας. Η διάγνωση της νόσου εγκαίρως μπορεί να κάνει τη θεραπεία της πιο πιθανή. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμό των ανθρώπων που θα πρέπει να κάνουν τέτοιες εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.