Δεν είναι μυστικό ότι τα hangover επιδεινώνονται με την ηλικία: Ενώ ο 20χρονος εαυτός μας μπορούσε να σηκωθεί εύκολα από το κρεβάτι, μετά από μια νύχτα κραιπάλης μέχρι το ξημέρωμα, μετά τα 30 σηκωνόμαστε με ναυτία, ανακατεμένο στομάχι και πονοκέφαλο, μετά από μόλις τρία ποτήρια κρασί.

Το πρόβλημα είναι, ότι παρόλο που υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το hangover επιδεινώνεται πραγματικά με την ηλικία, υπάρχει πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πιθανές εξηγήσεις είναι ότι το ρίχνετε έξω λιγότερο όσο μεγαλώνετε, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το κάνετε, υποφέρετε περισσότερο, καθώς το σώμα σας δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένο σε αυτό. Επίσης, η σύνθεση του σώματος συνήθως αλλάζει και όταν έχετε υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους είναι πιο δύσκολο να μεταβολίσετε το αλκοόλ. Τέλος, έχετε λιγότερα αποτελεσματικά ηπατικά ένζυμα όσο μεγαλώνετε.

Το πιθανότερο είναι ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, αλλά εδώ είναι μερικοί από τους κυριότερους.

Η σύνθεση του σώματός σας αλλάζει
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν λίπος και χάνουν μυϊκή μάζα, καθώς μεγαλώνουν. Ενώ ο μυϊκός ιστός είναι κατά 75% νερό, το λίπος είναι μόνο κατά περίπου 10%. Καθώς το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα από πλούσια σε νερό –δηλαδή μυώδη- σώματα, όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο το αλκοόλ θα παραμείνει στον οργανισμό σας. Επιπλέον, έχοντας χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, όταν πίνετε αλκοόλ.

Έχετε λιγότερα ηπατικά ένζυμα
Η ευθύνη των ηπατικών σας ενζύμων είναι να μεταβολίζουν το αλκοόλ και να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή του από το οργανισμό σας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον George Koob, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, έχουμε λιγότερα από αυτά καθώς μεγαλώνουμε και όσα έχουμε δουλεύουν λιγότερο αποτελεσματικά. Καθώς πλησιάζουμε τα 30, το σώμα μας αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει την κόπωση, τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, τόσο εύκολα όσο κάποτε. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μια νύχτα ξεσαλώματος, δεν θα είστε σε φόρμα τόσο εύκολα όπως κάποτε.

Το ρίχνετε έξω λιγότερο συχνά
Δεν είναι μυστικό ότι οι συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος αλλάζουν, καθώς μεγαλώνετε – ενώ οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς σε περιστασιακές, μακρές νύχτες κατανάλωσης αλκοόλ, οι μεγαλύτεροι άνθρωποι τείνουν να πίνουν σε μικρότερες ποσότητες, αλλά πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι ότι αν ξαφνικά πιείτε περισσότερο από ότι συνήθως, το συκώτι σας δεν είναι συνηθισμένο σε αυτό και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την ξαφνική επίθεση στο σώμα σας.