Το να παθαίνετε ένα γερό κρυολόγημα, με πυρετό και βήχα, δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο, είναι ακόμη χειρότερη, όταν φαίνεται ότι υποφέρετε από συμπτώματα που είναι πολύ πιο σοβαρά από άλλων ανθρώπων στην ηλικία σας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο αυτό μπορεί να συμβαίνει: τα βακτήρια που υπάρχουν στη μύτη σας.

Ο Δρ Ronald Turner, παιδίατρος με ειδίκευση στις μολυσματικές νόσους, έκανε μια μελέτη, για να διερευνήσει πώς το μείγμα των βακτηρίων που βρίσκονται στη μύτη κάποιου μπορεί να αντιστοιχεί στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από το κρύωμα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι των οποίων οι μύτες περιέχουν περισσότερα βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι πιθανό να έχουν συμπτώματα τα οποία να είναι πιο έντονα σε σύγκριση με τους ανθρώπους των οποίων οι μύτες περιέχουν λιγότερα τέτοια βακτήρια.

Ενώ το ίδιο το κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό, οι οργανισμοί που ζουν μέσα στη μύτη σας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας επηρεάζοντας πόσο από τον ιό είστε σε θέση να αποβάλλετε από τη ρινική δίοδο.

Ο Δρ Turner και η ομάδα ερευνητών του πραγματοποίησαν τη μελέτη τους με 152 συμμετέχοντες, δοκιμάζοντας τα ρινικά μικροβιώματά τους πριν και μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό του κοινού κρυολογήματος.

Ήταν σε θέση να τοποθετήσουν τους συμμετέχοντες σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τους τύπους βακτηρίων που βρέθηκαν στις μύτες τους. Ο Δρ Turner και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ των οργανισμών που βρέθηκαν στη μύτη και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

«Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε αυτές τις διαφορετικές κατηγορίες και στη συνέχεια το γεγονός ότι οι κατηγορίες φαίνεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται κάποιος στον ιό και πόσο άρρωστος αισθάνεται», είπε ο γιατρός. «Υπήρξαν επίδραση στο ιικό φορτίο και στον πόσο ιό μπορούσε να αποβάλει κάθε κατηγορία μέσω των ρινικών εκκρίσεων. Έτσι, το μικροβίωμα στη μύτη κάποιου, επηρεάζει στον τρόπο που αντιδράει στον ιό και στο πόσο άρρωστος είναι»

Αν και οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των ρινικών μικροβιωμάτων και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ανέφεραν ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατάσταση και άλλοι παράγοντες.