Ένας ολλανδός γιατρός γονιμότητας που κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ασθενών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας… 49 παιδιών.

Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι ο Jan Karbaat, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια, χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα για τη γονιμοποίηση των γυναικών που επισκέπτονταν την κλινική του στο Μπίτζντορπ, κοντά στο Ρότερνταμ. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή, αφού το δικαστήριο επέτρεψε τη δημοσιοποίηση τους.

Ένα από τα παιδιά του, ο Joey, δήλωσε ότι μπορούσε τώρα να κλείσει τελικά αυτό το κεφάλαιο της ζωής του, τώρα που γνώριζε ότι ο Karbaat ήταν ο πατέρας του: «Μετά από μια αναζήτηση 11 ετών μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου. Είμαι ευτυχής που τελικά γνωρίζω την αλήθεια», δήλωσε.

Ο Tim Bueters, δικηγόρος που εκπροσώπησε τα 49 παιδιά, δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την έκβαση της υπόθεσης μετά από χρόνια αβεβαιότητας. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τελικά σαφήνεια για τα παιδιά που ταιριάζουν με το DNA του», είπε.

Ο Karbaat οδηγήθηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο το 2017, από μια ομάδα παιδιών και τους γονείς τους, με την υποψία ότι σχετίζονταν με τον γιατρό. Μία από τις περιπτώσεις αφορούσε ένα παιδί που η σύλληψή του έγινε με δωρεά σπέρματος και που έμοιαζε εμφανισιακά με τον γιατρό. Ο γιατρός ωστόσο δεν έμαθε τα αποτελέσματα της δίκης του: πέθανε τον Απρίλιο του 2017 σε ηλικία 89 ετών.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι μπορούν να διεξαχθούν τεστ DNA, αλλά δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να δημοσιευθούν, εν αναμονή της έκβασης περαιτέρω δικαστικών υποθέσεων. Τελικά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το περιφερειακό δικαστήριο του Ρότερνταμ αποφάσισε ότι τα αποτελέσματα των τεστ μπορούσαν τελικά να αποκαλυφθούν.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις «σοβαρές υποψίες ότι ο κ. Karbaat χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα στην κλινική», αναφέρει μια δήλωση στην ιστοσελίδα της νομικής εταιρείας Rex Advocate, που ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Ο Karbaat αυτοαποκαλούνταν «πρωτοπόρος στον τομέα της γονιμοποίησης». Η κλινική του έκλεισε το 2009 εν μέσω ισχυρισμών ότι είχε παραποιήσει δεδομένα, αναλύσεις και περιγραφές δωρητών σπέρματος και ότι υπερέβη τον επιτρεπόμενο αριθμό των έξι παιδιών ανά δότη.