Μελέτη του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης (BMC) που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine, έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση του πόνου της μέσης, καλύτερο ύπνο και μειωμένη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους που έκαναν γιόγκα. Τα οφέλη διήρκεσαν 52 εβδομάδες, μετά από 3 μήνες γιόγκα, κάτι που υποδεικνύει μακροχρόνια οφέλη αυτών των μη φαρμακολογικών προσεγγίσεων. Οι συμμετέχοντες με βελτιώσεις στον πόνο μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας, ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να βιώσουν βελτίωση στον ύπνο τους, μετά τις 12 εβδομάδες της άσκησης, υπογραμμίζοντας την εγγύτητα μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και του πόνου.

Οι υπνικές διαταραχές και η αϋπνία είναι συχνές μεταξύ των ατόμων με χρόνιο πόνο στην μέση. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το 59% των ατόμων με πόνο στη μέση είχαν κακή ποιότητα ύπνου ενώ το 53% είχε διαγνωσθεί με διαταραχή αϋπνίας. Η φαρμακευτική αγωγή τόσο για τον ύπνο, όσο και για τον πόνο στη μέση μπορεί να επιφέρει σοβαρές και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Οι ολιστικές μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα και τη διατήρηση της ασφάλειας των ασθενών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Eric Roseen.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, μελέτη συμμετείχαν 320 ενήλικες με χρόνιο πόνο στην μέση. Στην αρχή της μελέτης διαπιστώθηκε πως περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων με πόνο στην μέση υπέφερε από κακής ποιότητας ύπνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έλαβαν διαφορετικές θεραπείες για τον πόνο στην μέση: φυσικοθεραπεία, γιόγκα ή ανάγνωση εκπαιδευτικού υλικού. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως η γιόγκα και η φυσικοθεραπεία είχαν παρόμοια επίδραση στην άμβλυνση του πόνου στην μέση, βελτιώνοντας παράλληλα τη φυσική κατάσταση και μειώνοντας την ανάγκη για λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Σε αυτή τη μελέτη, τα αποτελέσματα για τη βελτίωση του ύπνου συγκρίθηκαν μετά από τις 12 εβδομάδες τις επεμβατικής περιόδου και μετά από ένα χρόνο επιπλέον παρακολούθησης.

«Τα προβλήματα ύπνου στους ενήλικες με χρόνιο πόνο στην μέση, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία ενός ατόμου. Οι γιατροί πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους για την ποιότητα του ύπνου τους και πως θα την πετύχουν», δήλωσε ο δρ Roseen.