Υπάρχουν κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και εξαιτίας τους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά κάποια σημαντικά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα υπάρχει ο μύθος ότι οι καρδιακές προσβολές πλήττουν μόνο τους άντρες. Αυτή η πεποίθηση όμως οδηγεί τις γυναίκες να μην έχουν πλήρη συνείδηση του κινδύνου που διατρέχουν και να ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν ευσταθεί και μια άλλη διαδεδομένη αντίληψη, ότι δηλαδή οι άντρες και οι γυναίκες βιώνουν πολύ διαφορετικά συμπτώματα κατά την διάρκεια καρδιακής προσβολή. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να υπάρχει ποικιλία συμπτωμάτων, αλλά ο πόνος στο στήθος είναι πανταχού παρών σε τέτοια περιστατικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις νεαρές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (British Heart Foundation-BHF), τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 8.000 γυναίκες έχουν πεθάνει μετά από καρδιακή προσβολή που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι μεταξύ των δύο φύλων υπάρχουν ανισότητες στη διάγνωση, τη θεραπεία καθώς και τη μεταγενέστερη φροντίδα και παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το BHF, οι καρδιακές προσβολές δεν αντιμετωπίζονταν ποτέ καλύτερα. Κάθε χρόνο στη Βρετανία νοσηλεύονται 35.000 γυναίκες, δηλαδή 98 γυναίκες τη μέρα ή τέσσερις την ώρα, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων. Παρόλα αυτά διαπιστώνεται ότι στη Βρετανία διπλάσιος αριθμός γυναικών πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή παρά από καρκίνο του μαστού.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αργήσουν να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, είναι πιο πιθανό να λάβουν λανθασμένη διάγνωση, ενώ οι παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα επιβαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμα και μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, η ποιότητα της φροντίδας για τις γυναίκες είναι κάτω από το βασικό επίπεδο.

Ο Κρις Γκέιλ, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, υπολόγισε ότι μεταξύ 2002 και 2013 χιλιάδες γυναίκες έχασαν άδικα τη ζωή τους στην Βρετανία και την Ουαλία. «Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τη Βρετανία», δήλωσε ο ίδιος. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, πρέπει να καλέσει αμέσως για βοήθεια.

Τα συνήθη συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, αίσθημα πίεσης στο στήθος, πόνος που εξαπλώνεται στο αριστερό χέρι ή και στα δύο χέρια, στο σαγόνι, στο λαιμό ή στην πλάτη και το στομάχι, δυσκολία αναπνοής, εφίδρωση.