Το να είναι κάποιος πιο κοντός από τον μέσο όρο μπορεί να προκαλέσει διάφορα μικροπροβλήματα, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2.

Η γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον 10 εκατοστά ύψους συνδέονται με 41% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες και 33% χαμηλότερο κίνδυνο στις γυναίκες.

«Διαπιστώσαμε ότι το μεγαλύτερο σωματικό ύψος σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Matthias Schulze, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ.

Πώς όμως μπορεί το ύψος μας να παίζει ρόλο στον κίνδυνο του διαβήτη; Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κοντύτεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν λίπος στο συκώτι πιο εύκολα, ενώ υποφέρουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, όπως υψηλότερη αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και φλεγμονές.

Ωστόσο, η μελέτη δεν απέδειξε μια οριστική σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μόνο μια σύνδεση. Ο Schulze υπογράμμισε ότι το ύψος από μόνο του δεν προκαλεί «αντίσταση στην ινσουλίνη» που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Αντ’ αυτού, πιστεύει, παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και το ύψος.

Ενώ η εξέταση πιο κοντών ατόμων για διαβήτη μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύψος με βάση το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν επιπλέον εξετάσεις, δήλωσε ο Schulze.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από μια μεγάλη γερμανική μελέτη σε περίπου 27.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια μικρότερη ομάδα – περίπου το 10% της αρχικής – από την οποία περίπου 700 άτομα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Η σχέση μεταξύ του ύψους και του διαβήτη τύπου 2 ήταν ισχυρότερη σε άτομα που δεν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε αυτή τη συγκεκριμένη υποομάδα ανθρώπων, κάθε 10 επιπλέον εκατοστά ύψους μεταφράστηκαν σε 86% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη στους άνδρες και 67% χαμηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν κάποιος ανησυχεί για τον ι διαβήτη πάντως, ο Schulze πιστεύει ότι το χαμηλό σωματικό λίπος, η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα εξακολουθούν να αποτελούν το κλειδί για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισής του.