Ενώ οι άγρυπνες νύχτες μπορεί να υποδεικνύουν μια έντονη κοινωνική ζωή, τα αποτελέσματά τους στη γενικότερη ευεξία και την εμφάνισή σας είναι μάλλον καταστροφικά, με τους γνωστούς μαύρους κύκλους να κάνουν αναπόφευκτα την εμφάνισή τους αργά ή γρήγορα.

Έτσι, αν ο επαρκής ύπνος δεν φαίνεται να είναι στο πρόγραμμά σας και το κονσίλερ δεν φαίνεται ικανός σύμμαχος, πώς αλλιώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια σας και τους μαύρους κύκλους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες ελαφρές αλλαγές στη διατροφή σας θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση των μαύρων κύκλων, που μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν, ακόμη και αν κοιμούνται για οκτώ ώρες κάθε νύχτα.

«Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι συνηθισμένοι, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Anton Alexandroff, σύμβουλος δερματολογίας και εκπρόσωπος του British Skin Foundation.

Ενώ λέει ότι αλλαγές στη διατροφή δεν έχουν αξιολογηθεί ρητά ως αντιμετώπιση του προβλήματος σε ισχυρές κλινικές μελέτες, εξηγεί ότι είναι λογικό να αναμένεται πως τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C ή η βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά βρίσκονται εν αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως βατόμουρα, ντομάτες, μπρόκολα, κόκκινες πιπεριές και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι μαύροι κύκλοι στα μάτια μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου, ο Δρ Alexandroff εξηγεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ενίσχυση των επιπέδων σιδήρου θα βοηθήσει στην καταπολέμησή τους. Ωστόσο, το να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετό σίδηρο μέσα από τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και οι φακές θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τα επίπεδα της ενέργειάς σας, ειδικά για όσους έχουν αναιμία, προσθέτει.

Ο κορυφαίος διατροφολόγος Rhiannon Lambert προσθέτει ότι αν και δεν υπάρχει «θαυματουργό φαγητό» που να εγγυάται τη μείωση των μαύρων κύκλων, η σωστή διατροφή θα ενισχύσει τη συνολική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών: «Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση», λέει.

«Η κατανάλωση τριών καλά ισορροπημένων γευμάτων ημερησίως που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, απαραίτητα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να βοηθήσει την υγεία του δέρματος».