Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα με γλυκιά γεύση ή γεύση φρούτων έχουν λιγότερες πιθανότητες να σταματήσουν να ατμίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) θέλησαν να διερευνήσουν πώς οι γεύσεις επηρεάζουν την τακτική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περίπου 500 έφηβους στο Λος Άντζελες, οι οποίοι άτμιζαν και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα σε διαστήματα έξι μηνών μεταξύ 2015 και 2017.

Περίπου εννέα στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη βρέθηκαν να προτιμούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γλυκές, φρουτώδεις ή άλλες μη παραδοσιακές γεύσεις.

Από τους έφηβους που έκαναν χρήση μη παραδοσιακών γεύσεων, το 64,3% εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα έξι μήνες αργότερα, σε σύγκριση με το 42,9% που άτμιζε χρησιμοποιώντας γεύση καπνού ή μενθόλ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με γλυκές γεύσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να ατμίζουν ακόμη περισσότερο έξι μήνες αργότερα, δηλώνοντας ότι έπαιρναν περισσότερες ρουφηξίες κάθε φορά.

Ο καθηγητής Adam Leventhal, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Εθισμού του USC, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συχνότητα ατμίσματος σχετίζεται με το κατά πόσο οι νέοι ενδέχεται να γίνουν μακροπρόθεσμοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων: «Το αν τα παιδιά συνεχίζουν να ατμίζουν επί μακρόν ή όχι είναι σημαντικό – όσο περισσότερο και πιο συχνά ατμίζει κάποιος, τόσο περισσότερο εκθέτει τον οργανισμό του στις τοξίνες που βρίσκονται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και αυξάνει τον κίνδυνο για εθισμό στη νικοτίνη», δήλωσε ο καθηγητής Leventhal.

«Οι νομοθεσίες που περιορίζουν την έκθεση των νέων σε αρωματισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν στο να εμποδίσουν τους νέους να γίνουν μακροχρόνιοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ανακοινώθηκε ότι τα αρωματισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα απαγορευτούν στη Νέα Υόρκη μετά από μια σειρά από θανατηφόρα κρούσματα πνευμονικής ασθένειας σε όλη την Αμερική που συνδέονται με το άτμισμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), από τις 22 Οκτωβρίου, 1.604 περιπτώσεις πνευμονικών τραυματισμών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αναφέρθηκαν στον οργανισμό από 49 πολιτείες.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul ανακοίνωσε ότι είχε αναστείλει την πώληση όλων των προϊόντων με γεύση φρούτων. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πωλεί προϊόντα με γεύση μέντα και μενθόλ.