Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς που έχει καθιερωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ)  συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έτσι, γιατροί-συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους, την Πέμπτη 28, την Παρασκευή 29 και τι Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από 9.00 έως 17.00.

Στο πρόγραμμα ώθησε την ΕΛΙΚΑΡ η διαπίστωση ότι η «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου. «Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον Ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, που στόχο έχουν τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας», όπως επισημαίνει η ΕΛΙΚΑΡ.

Αρχικά το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον Ελληνικό πληθυσμό. Όμως τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα 12 χρόνια που διεξάγονται τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ έδειξαν ότι από τους περίπου 65.000 ενήλικες που εξετάστηκαν 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), 25% είναι υπερτασικοί και  10% διαβητικοί. Επίσης, 42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές. Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος). Η ενημέρωση επομένως  των συμπολιτών μας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την βελτίωση της επικίνδυνης αυτής εικόνας.