Όπως κάθε χρόνο, η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Στόχος της ημέρας είναι να αυξηθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος για μετάγγιση και για την κρίσιμη συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στα εθνικά συστήματα υγείας.

Η μετάγγιση αίματος αποτελεί κρίσιμη πτυχή της δημόσιας υγείας. Σώζει εκατομμύρια ζωές και βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών κάθε μέρα. Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, αλλά η πρόσβαση στο αίμα για όλους εκείνους που τη χρειάζονται δεν είναι. Η έλλειψη αίματος είναι σταθερό πρόβλημα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και η πανδημίες χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Για το 2021, το σύνθημα είναι «Δώσε αίμα και κράτησε τον κόσμο ζωντανό». Το μήνυμα υπογραμμίζει την ουσιαστική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη διατήρηση του παλμού του κόσμου σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την υγεία των άλλων. Ενισχύει την παγκόσμια έκκληση για περισσότερους ανθρώπους που να δωρίζουν αίμα τακτικά και να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε μήνυμα για την ημέρα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η υπέρτατη πράξη αλτρουισμού και δεν εορτάζεται μόνο σήμερα με μηνύματα, δηλώσεις και εκδηλώσεις.

»Η προσφορά των αιμοδοτών μας γιορτάζεται κάθε ημέρα, κάθε στιγμή, στους θαλάμους και στα χειρουργεία των νοσοκομείων, όταν ο ασθενής που βρίσκεται σε κίνδυνο ή που πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα, λαμβάνει μια φιάλη αίματος, μια “φιάλη ζωής” από έναν συνάνθρωπό του.

»Έναν άγνωστο που “έδωσε αίμα για να κρατήσει τον κόσμο ζωντανό”, όπως αναφέρει και το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας.

»Τους τελευταίους 15 μήνες δοκιμαστήκαμε σκληρά από την πανδημία, στερηθήκαμε πολλά για να προστατέψουμε τους δικούς μας, περάσαμε ώρες αγωνίας για αγαπημένους μας που νοσηλεύτηκαν και, δυστυχώς, κάποιους από αυτούς τους αποχωριστήκαμε για πάντα.

»Όλοι συνειδητοποιήσαμε την αξία του υπέρτατου αγαθού της Υγείας, της Ζωής, αλλά και την απίστευτη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε ενωμένοι.

»Τώρα, με το “όπλο” των εμβολιασμών στη φαρέτρα μας, έχουμε αρχίσει επιτέλους να βλέπουμε φως και ελπίζουμε ότι πλησιάζει η ώρα που θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη αυτής της τεράστιας, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

»Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεχάσουμε ότι η Υγεία δεν είναι δεδομένη και μόνο αν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε.

»Ας αρχίσουμε, λοιπόν, όλοι να αφιερώνουμε 10 λεπτά από το χρόνο μας για να δίνουμε αίμα, να προσφέρουμε ζωή στον άγνωστο συνάνθρωπό μας, στη θέση του οποίου αύριο μπορεί να είναι η μητέρα μας, το παιδί μας, ο φίλος μας ή ακόμα κι εμείς οι ίδιοι».