Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αυξημένο βήχα και λαχάνιασμα στους εφήβους καθώς επίσης και αύξηση στα συμπτώματα του άσθματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Chest αναφέρει ότι οι έφηβοι μαθητές οι οποίοι έπασχαν από άσθμα ήταν κατά 27% πιθανότερο να παρατηρήσουν επιδείνωση της ασθένειάς τους αν στον περίγυρό τους υπήρχε κάποιος που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η Jennifer Bayly, επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Rutgers Robert Wood Johnson στο Νιου Τζέρσεϊ επισημαίνει ότι «Ενώ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτά τα προϊόντα επιδεινώνουν το άσθμα, αν είχα παιδιά δεν θα ρίσκαρα την υγεία τους επιτρέποντας να βρίσκονται γύρω από ανθρώπους που χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα».

«Σε αντίθεση με την αντίληψη, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αβλαβής υδάτινος ατμός, στην πραγματικότητα περιέχει ορισμένα χημικά τα οποία συναντώνται και στον καπνό του τσιγάρου, τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικά για ανθρώπους με άσθμα», τονίζει η Δρ. Karen Wilson, διευθύντρια Παιδιατρικής στην Σχολή Ιατρικής Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Για την έρευνα η Bayly και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από έρευνα του 2016 για το κάπνισμα των νέων. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 70.000 έφηβοι ηλικιών 11 έως 17 ετών ενώ οι μελετητές εστίασαν στους 11.830 εξ αυτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν άσθμα.

Το 21% των παιδιών με άσθμα δήλωσαν ότι είχαν μία κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ το 33% εξ αυτών είπε ότι είχε εκτεθεί σε ατμό από ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυτή η παθητική έκθεση στον ατμό συνδέθηκε με τον σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κρίσης άσθματος, ακόμα και όταν οι ερευνητές υπολόγισαν και άλλους παράγοντες όπως το αν οι έφηβοι χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι ηλεκτρονικό τσιγάρο ή αν είχαν εκτεθεί και σε καπνό τσιγάρου.

Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιλαμβάνει προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, νικοτίνη και διάφορους άλλους γευστικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν συνδεθεί με φλεγμονή και ερεθισμό των πνευμόνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους πάσχοντες από άσθμα.