Το να καταφέρετε να πείσετε τον εαυτό σας να πάει μέχρι το γυμναστήριο είναι αρκετά δύσκολο όταν δεν έχετε παρέα, αλλά τα ομαδικά προγράμματα γυμναστικής είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση για την απόκτηση καλύτερης φυσικής κατάστασης.

Το να ξεφυσάτε αναψοκοκκινισμένοι, ενώ ασκείστε δίπλα σε έναν εξίσου ιδρωμένο άγνωστο μπορεί να μην είναι το καλύτερό σας, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα ομαδικά προγράμματα γυμναστικής μπορεί να είναι καλύτερα: Όχι μόνο τείνουν να είναι πιο ευχάριστα, χάρη σε κατάλληλες μουσικές λίστες αναπαραγωγής και ενθουσιώδεις προπονητές, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώνουν την ψυχική μας ευεξία.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Osteopathetic Association, έδειξε ότι οι ομαδικές προπονήσεις βελτιώνουν την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία μας: Η φυσική κατάσταση και η συναισθηματική ευεξία ενισχύθηκαν κατά 25 και 26% αντιστοίχως με την τακτική σωματική άσκηση σε ομαδικά προγράμματα και η ψυχική υγεία βελτιώθηκε κατά 13%. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι ομαδικές προπονήσεις μειώνουν τα επίπεδα στρες κατά 26%.

Ωστόσο, ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ ομαδικής άσκησης και μείωσης του στρες.

Η διάρκειας 12 εβδομάδων έρευνα διεξήχθη σε ένα πολύ μικρό και συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων: 69 φοιτητές στη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα επιλογής ως προς το εάν θα γυμναστούν ομαδικά ή μόνοι τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν απλώς να έχουν λάβει την απόφασή τους με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις, με αποτέλεσμα περισσότερα οφέλη ούτως ή άλλως.

Τέλος, δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν στο σχολείο μαζί, είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς γνώριζαν ο ένας τον άλλον, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί βρήκαν το ομαδικό πρόγραμμα άσκησής τους πιο ευχάριστο και περισσότερο αγχολυτικό.

Παρά τους παράγοντες αυτούς, ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συστηματικά, ομαδικά προγράμματα γυμναστικής θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συναισθηματική ευεξία και να μειώσουν το επίπεδα στρες.

Όπως και να ‘χει, μια δοκιμή θα σας πείσει!