Το ποπ κορν του εμπορίου, που βρίσκουμε σε κινηματογράφους, καφετέριες και καταστήματα τροφίμων μπορεί να έχει υπερβολικά πολλή ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές οι οποίοι συμπληρώνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι υγιεινό.

Οι αναλύσεις που έκανε η επιστημονική ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH) έδειξαν ότι μία μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) ποπ κορν, σαν κι αυτές που διατίθενται στους κινηματογράφους περιέχει έως 5,1 γραμμάρια αλάτι. Όμως, η ημερήσια συνιστώμενη δόση για διαφύλαξη της υγείας δεν ξεπερνά τα 2,4 γραμμάρια.

Ακόμη, μια μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) γλυκό ποπ κορν μπορεί να περιέχει έως 121 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή  30 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι η ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% των ημερήσιων θερμίδων, δηλαδή τα 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού.

Ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέφερε ότι το ποπ κορν είναι το τέλειο παράδειγμα του πως η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που κάνει καλό στην υγεία προσθέτοντας αλάτι και ζάχαρη: «Το πολύ αλάτι, και ειδικότερα το νάτριο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου είναι από τα πιο ανταποδοτικά μέτρα ώστε για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν και πεθαίνουν από την καρδιά τους».

Το σκέτο ποπ κορν είναι ένα προϊόν ολικής άλεσης και μπορεί να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή. Όταν, όμως, προσθέτουμε βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι, οι θερμίδες εκτινάσσεται στα ύψη. Το σκέτο ποπ κορν, χωρίς ζάχαρη και αλάτι, το οποίο φτιάχνεται με θερμό αέρα δίνει 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι ενώ όταν φτιάχνεται με λάδι, έχει 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Με την προσθήκη βουτύρου, οι θερμίδες φτάνουν τις 135 το φλιτζάνι. Τα έτοιμα ποπ κορν του εμπορίου, ανάλογα με το τι περιέχουν, μπορεί να φτάσουν έως και τις 1.300 θερμίδες ανά 200 γραμμάρια, λένε οι ερευνητές του Consensus Action on Salt and Health.