Σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας, ειδικά του καρκίνου, είναι η έγκαιρη διάγνωσή της, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να αντιμετωπιστεί. Τώρα, ένα ετήσιο διαγνωστικό τεστ αίματος, μπορεί να περιορίσει κατά περίπου το ένα πέμπτο (σχεδόν 20%) τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών: αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς.

Οι όγκοι της συγκεκριμένης σχετικά σπάνιας μορφής καρκίνου – που αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» – είναι συχνά θανατηφόροι, επειδή συνήθως ανακαλύπτονται με σημαντική καθυστέρηση. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά, είναι εύκολο να παρερμηνευθούν, με αποτέλεσμα περίπου το 60% των ασθενών να πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και στην εκδήλωσή της παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τεστ για έγκαιρη διάγνωση. Η νέα μελέτη διάρκειας 14 ετών, μεταξύ περισσοτέρων των 200.000 γυναικών ηλικίας 50 έως 74 ετών, δείχνει ότι η καθιέρωση ενός ετήσιου τεστ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν το ετήσιο τεστ.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούσα Μενόν του Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εισηγηθούν ένα τέτοιο τεστ σε μαζική κλίμακα και θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες μέσα στην επόμενη τριετία.

Το τεστ μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο μιας χημικής ουσίας της πρωτεΐνης CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες. Υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι -όπως συμβαίνει και με το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες- θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.