Για τους λόγους που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων κατά του κορωνοϊού μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και για τα αυξημένα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, προτού μάλιστα ανοίξουν ξανά τα σχολεία:

«Η εικόνα των κρουσμάτων, όπως μας μεταφέρεται από τον ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα παιδιά, με τις μικρές ηλικίες, κάτω των 17, είναι  εντυπωσιακή. Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία.

»Είναι  επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία με τα σχολεία να έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά.

»Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών, για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

»Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών και τους λόγους αυτούς που τους έχουμε αναφέρει θα μου επιτρέψετε να σας τους επαναλάβω.

»Ότι ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως

»Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, προστασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία,

»Για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στο χώρο του σχολείου, αλλά να έχει και μια συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

»Για τη μείωση της διασποράς η οποία διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος, αλλά και είναι ένας λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.

»Τα εμβόλια mRNA τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με την διαδραστική εκπαίδευση.

»Τα απαγορευτικά lockdown από μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών. Έχει δημοσιευθεί μετανάλυση από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους, που  έγινε την περίοδο του lockdown από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και έδειξε ότι 25% των παιδιών, των νεαρών, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, 1 δηλαδή στα 4, ενώ 20% εμφανίζει 1 στα 5  συμπτωματολογία άγχους, ποσοστά τα οποία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υπερδιπλάσια.

»Αλλά σύμφωνα και με άλλη μελέτη παιδιά – για να πάρουμε και έναν παράγοντα σωματικής υγείας – με ρευματοειδή νεανική αρθρίτιδα παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών της νόσου από 6,3% σε 16,9% και η αύξηση αυτών των υποτροπών αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.

»Είναι ενδεικτικές μελέτες που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών, τα lockdown, και που ελπίζουμε ότι μπορεί αυτό να αρθεί με την εφαρμογή των εμβολιασμών».