Η Ρωσία κατάφερε να παρασκευάσει ένα «πολύ αποτελεσματικό» εμβόλιο για τον ιό Έμπολα, το οποίο θα δοκιμαστεί προσεχώς στη Γουινέα, ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκοβορτσόβα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τη Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η υπουργός δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου GamEvac-Combi θα ξεκινήσουν φέτος. Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί στη Γουινέα.

«Οι φάσεις 1 και 2 έγιναν στη Ρωσία σε εθελοντές και έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό», είπε η Σκοβορτσόβα.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απάντησε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει ότι οι «οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας έχουν πατεντάρει ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα». Ο ΠΟΥ «επιθυμεί διακαώς να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Στο ρωσικό εμβόλιο χορηγούνται στους ασθενείς δύο παράγοντες, ο ένας μετά τον άλλο, σε διάστημα 21 ημερών. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι «πολύ ασφαλές» και ότι παρατηρήθηκαν μόνο δευτερεύουσες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι υπεύθυνοι των δοκιμών που βρίσκονται επίσης στη Γενεύη είπαν ότι μετά τη χορήγησή του τα αντισώματα αυξήθηκαν σημαντικά στο σώμα.

Για την τιμή του εμβολίου στο εμπόριο οι Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα παραγγελθούν.

Η επιδημία του ιού Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2013. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο ΠΟΥ κύρηξε το τέλος της επιδημίας και στη Λιβερία, μετά την Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, όμως προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν εκ νέου «αναζωπυρώσεις» των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού.