Ο πόνος που προκαλείται από τις κράμπες της περιόδου αναγκάζει τις γυναίκες να χάνουν περίπου εννέα ημέρες παραγωγικότητας στην εργασία τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ομάδα επιστημόνων από τις Κάτω Χώρες αξιολόγησε 32.748 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 45 ετών. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την έμμηνο ρύση τους, συμπεριλαμβανομένων του μέσου όρου διάρκειας των περιόδων τους, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και του εάν έχουν χάσει ή όχι μέρες εργασίας εξαιτίας των πόνων της περιόδου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, 26.438 από τις ερωτηθείσες δήλωσαν ότι πήγαιναν στη δουλειά αν και αισθάνονταν άρρωστες, αλλά οι γυναίκες που είχαν κράμπες περιόδου είχαν χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μια μέση απώλεια παραγωγικότητας 33% ανά έτος μεταξύ των γυναικών που πήγαιναν στη δουλειά τους παρά τον πόνο, η οποία ισοδυναμεί με κατά μέσο όρο 8,9 ημερών χαμένης παραγωγικότητας. Επιπλέον, 4.514 γυναίκες ανέφεραν ότι  απουσίασαν από την εργασία τους ή το σχολείο λόγω του πόνου που σχετίζεται με την περίοδό τους.

Το 3% των συμμετεχουσών δήλωσαν ότι απουσιάζουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου – γυναίκες ηλικίας κάτω των 21 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν στο σπίτι.

Εν τω μεταξύ, μόνο το ένα πέμπτο των γυναικών που παρέμειναν στο σπίτι εξαιτίας των πόνων περιόδου τους ενημέρωσε τον εργοδότη ή το σχολείο για τον πραγματικό λόγο της απουσίας τους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ο πόνος της περιόδου προκαλεί «μεγάλη απώλεια παραγωγικότητας», ενώ η τάση των γυναικών να πηγαίνουν στη δουλειά ή το σχολείο, παρότι αισθάνονται άρρωστες, είναι πιο ισχυρή από την τάση να παραμένουν στο σπίτι.

Σχεδόν το 70% των συμμετεχουσών δήλωσε ότι επιθυμούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριό τους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Το 2016, ένας καθηγητής του University College του Λονδίνου δήλωσε ότι ο πόνος της περιόδου μπορεί να είναι τόσο άσχημος, όσο εκείνος της καρδιακής προσβολής: Ο John Guillebaud, καθηγητής αναπαραγωγικής υγείας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πόνος της περιόδου είναι «κάτι για το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, όπως και οποιοδήποτε άλλο ιατρικό θέμα».