Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ασθένειες, κάθε μία με διαφορετική αιτία και ανάγκη για διαφορετική θεραπεία, όπως ανακάλυψαν ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν σε νέα φάρμακα που θα στοχεύουν την Αχίλλειο πτέρνα του καρκίνου κάθε ασθενούς ξεχωριστά και ότι έχουν ήδη δει κάποια «εξαιρετικά» αποτελέσματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, εξέτασε 456 ασθενείς με καρκίνο.

Οι όγκοι προκαλούνται από μεταλλάξεις στο DNA που κάνουν τους υγιείς ιστούς να γίνονται καρκινικοί – αλλά υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόποι για να δημιουργηθεί ένας καρκίνος.

Ενώ όλοι οι καρκίνοι του παγκρέατος φαινόταν παρόμοιοι, υπήρχαν τελικά τέσσερις κατηγορίες γενετικών σφαλμάτων που οδηγoύν στον σχηματισμό όγκων.

Τα είδη των τεσσάρων καρκίνων που έχουν επισημανθεί είναι το µαλπιγγιακό ή πλακώδες καρκίνωµα, οι προγονικοί όγκοι, οι ανοσογονικοί καρκίνοι και οι όγκοι ADEX.

Ένα παράδειγμα για το πόσο διαφορετικοί είναι οι καρκίνοι αυτοί μεταξύ τους, είναι ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση πλακώδες καρκινώματος είναι μόλις τέσσερις μήνες – περίπου το μισό από τους άλλους τύπους. Όμως οι νέες πληροφορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

Ο Δρ Andrew Biankin, ένας από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε στην ιστοσελίδα του BBC News: «Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του πως λειτουργεί ο καρκίνος του παγκρέατος. Η έρευνα αποκαλύπτει πως αντιδρούν αυτοί οι καρκίνοι και ποιοι μπορεί να είναι ευάλωτοι σε συγκεκριμένες θεραπείες, καθορίζοντας την αχίλλειο πτέρνα του καθενός».

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για έναν τύπο καρκίνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος έχουν συνήθως λιγότερο από έναν χρόνο ζωής. Μόλις το 1% από αυτούς είναι ζωντανοί 10 χρόνια μετά τη διάγνωση – ένα ποσοστό επιβίωσης αμετάβλητο για τέσσερις δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, δραματικές βελτιώσεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, σημαίνει ότι οι καρκίνοι του παγκρέατος προβλέπεται να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο, εκτός από εκείνον του πνεύμονα, σε ορισμένες χώρες.

«Είναι ένας πολύ δύσκολος καρκίνος», είπε ο Δρ Biankin, αλλά ελπίζει ότι στοχευμένα φάρμακα για συγκεκριμένα γενετικά σφάλματα θα βοηθήσουν τους ασθενείς. «Το γεγονός ότι διαπιστώνουμε ότι μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται εξαιρετικά σε μια συγκεκριμένη θεραπεία, μας επιτρέπει να επεκτείνουμε αυτές τις γνώση έτσι ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε περισσότερους ασθενείς με παρόμοια καρκίνους σε γενετικό επίπεδο».

Θεωρείται για παράδειγμα ότι οι ανοσογονικοί καρκίνοι του παγκρέατος μπορεί να είναι ευάλωτες σε νέας γενιάς ανοσοθεραπεία και οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.