Γιατί όχι; Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, γίνονται στη Θεσσαλονίκη επεμβάσεις καρδιάς χωρίς να ανοιχτεί το στέρνο. Ο καρδιοχειρουργός χρησιμοποιεί ενδοσκόπια-κάμερες και μικρές τομές, δίχως να βλέπει όλη την καρδιά σε ένα πλάνο, αλλά μόνο αυτό που εκάστοτε χρειάζεται, σαν να βλέπει την καρδιά μέσα από μια κλειδαρότρυπα.

Για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 1996, έκανε ο κος Γουλιέλμος και η ομάδα του, με επιτυχία, στη Δρέσδη της Γερμανίας, επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας μέσα από μια μικρή τρύπα, χωρίς να ανοιχτεί το στέρνο.

Με αυτή την τεχνική, δυνατές είναι επεμβάσεις τόσο πλαστικής (διόρθωσης) της μιτροειδούς βαλβίδας όσο και αντικατάστασης.

Όταν ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις καρδιάς, επιλέξαμε σαν πρώτες, εγχειρήσεις σύγκλισης μεσοκολπικής επικοινωνίας (τρύπας μέσα στην καρδιά) και κατόπιν περάσαμε και στις βαλβίδες.

Τα πλεονεκτήματα; Πολλαπλά. Πρώτα απ’ όλα αφού δεν ανοίγει το στέρνο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσει πάλι, και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις μπορούν άμεσα να επανέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους χωρίς επιφυλάξεις. Εκτός από αυτό, κάποιος ασθενής μού είπε πως το μόνο που βλέπει εκείνος από την επέμβαση είναι η τομή στο δέρμα και δεν είχε άδικο. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια πρόκειται μάλλον γι’ αυτό που δεν βλέπει κανείς, μια και τέτοιου είδους τομές είναι τόσο μικρές, που πολλές φορές πρέπει κανείς να ψάξει για να τις βρει. Έτσι προκύπτει και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των επεμβάσεων, που είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα, που δεν αλλοιώνει την εξωτερική εμφάνιση, απ’ τη μια, αλλά και δεν υπενθυμίζει συνέχεια στον χειρουργημένο ασθενή ότι έκανε επέμβαση καρδιάς, δημιουργώντας του έτσι ψυχολογικά προβλήματα.

Τίποτε πια δεν γίνεται όπως παλιά;

Μένοντας πιστοί στην ιδέα των μικρών τομών, προχωρήσαμε σε παρόμοιες επεμβάσεις και για την αορτική βαλβίδα. Εδώ και αρκετό καιρό, πραγματοποιούμε στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και όλες τις επεμβάσεις αορτικής βαλβίδας μέσω μιας μικρής τομής περίπου 7 cm, χωρίς να ανοίγουμε όλο το στέρνο, είτε πρόκειται για πλαστική διόρθωση της βαλβίδας είτε για αντικατάσταση.

Η επιστήμη της καρδιοχειρουργικής την τελευταία δεκαετία προχωράει με μεγάλα βήματα, κάνοντας μικρές τομές. Τέτοιες επεμβάσεις γίνονται στην κλινική μας σε καθημερινό επίπεδο, «μέσα από κλειδαρότρυπα», όχι για να «κρυφοκοιτάμε» εμείς αλλά για να «κρυφολένε» οι ασθενείς μας ότι έκαναν επέμβαση καρδιάς και κανείς να μην τους πιστεύει. Όλα αυτά, για μεγαλύτερη επιτυχία για τον γιατρό και περισσότερη ευτυχία για τον ασθενή.

Δρ. Βασίλης Γουλιέλμος 
Αναπλ. Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημίου Δρέσδης Γερμανίας
http://www.vgoulielmos.gr/

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αναπλ. Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημίου Δρέσδης Γερμανίας