Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Central Science αναλύει τον τρόπο που κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν έναν επίδεσμο ο οποίος υποδεικνύει τις βακτηριακές λοιμώξεις αλλάζοντας χρώμα. Αφού εντοπίσει τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα, απελευθερώνει αντιβακτηριακές ουσίες για να τα εξοντώσει.

Εμπνευσμένοι από τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για φορητούς και οικονομικούς τρόπους για την καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής, οι επίδεσμοι που έχουν ως βάση το χαρτί, δημιουργούν ελπίδες για αντιβακτηριακές θεραπείες και τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και η λανθασμένη χρήση τους επιταχύνει την ικανότητα των βακτηρίων να γίνονται σε βάθος χρόνου ανθεκτικά. Οι θάνατοι από ανθεκτικά στις αντιβιώσεις βακτήρια ανέρχονται παγκοσμίως σε περίπου 700.000 τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Xiaogang Qu, έχοντας συμπεράνει πως κάθε βακτηριακή λοίμωξη έχει ένα μοναδικό μικροπεριβάλλον τοξινών, ενζύμων και pH, δημιούργησαν ένα υλικό ικανό να αξιολογήσει το μικροπεριβάλλον αυτό.

Στη συνέχεια, εμπότισαν επιδέσμους με το υλικό και τους χρησιμοποίησαν σε πληγές δύο ομάδων ποντικιών, μία με βακτήρια Escherichia coli (Ε. Coli) ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μία με βακτήρια ευαίσθητα στη φαρμακευτική ουσία.

Στην περίπτωση των ευαίσθητων στην αντιβίωση βακτηρίων, ο επίδεσμος άλλαξε χρώμα και από πράσινος έγινε κίτρινος, ενώ ταυτόχρονα απελευθέρωσε μια αντιβιοτική ουσία που σκότωσε τα μικρόβια.

Στην περίπτωση των ανθεκτικών βακτηρίων, ο επίδεσμος έγινε κόκκινος εξαιτίας ενός ενζύμου που εκκρίνουν τα πρώτα. Μετά τον εντοπισμό των βακτηρίων, οι ερευνητές εξέθεσαν τον επίδεσμο στο φως, με αποτέλεσμα το υλικό που είχαν ενσωματώσει να απελευθερώσει μια χημική ουσία που εξασθένησε τα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στο αντιβιοτικό.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών, καθώς και να περιορίσει την εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Επιπλέον, αυτοί οι επίδεσμοι προτείνονται ως μια χαμηλού κόστους μέθοδος ανίχνευσης των ανθεκτικών βακτηρίων, καθώς οι συμβατικές μέθοδοι είναι χρονοβόρες, απαιτούν δαπανηρό εξοπλισμό και κατά συνέπεια είναι περιορισμένες.