Για ακόμη μία ημέρα τα κρούσματα στη χώρα παρέμεινα σε υψηλά επίπεδα (3.227), με 499 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, τον αριθμό τον νοσηλευομένων να ξεπερνά τους 4.000, ενώ καταγράφηκαν και επιπλέον 59 θάνατοι. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη Θεσσαλονίκη με 774 νέα κρούσματα, ενώ η Αθήνα κατέγραψε 646. Δύσκολη κατάσταση και σε άλλες επτά περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς η Πέλλα (159), οι Σέρρες (156), η Λάρισα (155), η Δράμα (112), η Ημαθία (109),  η Μαγνησία (107) και η Πιερία (103) καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Στο μέτωπο των ΜΕΘ-Covid, από τις 651 που υπάρχουν οι 555 είναι κατειλημμένες και οι 96 κενές (ποσοστό 15%). Ενώ στην Αττική η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη -είναι κατειλημμένες οι 173 από τις 218 (κενές 45 ή 20,5%)- στη Θεσσαλονίκη  από τις 218 ΜΕΘ-Covid κενές είναι μόλις οι 8 (ποσοστό 4%). Εξίσου δύσκολη η κατάσταση στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)

Σε αυτό το ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι προσπάθειες συνεννόησης για νοσηλεία περιστατικών με Covid-19 εθελοντικά με τους ιδιοκτήτες δεν καρποφόρησαν. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από την πλευρά τους πρόταξαν ως επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να νοσηλεύουν παράλληλα ασθενείς με Covid-19 και μη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού, ότι το προσωπικό δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, αλλά και θέματα κόστους για τους ίδιους.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο προχώρησε στην επίταξη της Γενικής Κλινικής Λυσίμαχος και της Euromedica Θεσσαλονίκης. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».