Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει τις αντιρρήσεις του για την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, υποστηρίζει ότι η υποστελέχωση των νοσοκομείων και η ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε χρονοτριβής στα επείγοντα περιστατικά, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της απόφασης, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενημερώθηκε, κατά τη συνεδρίασή του της 12.7.2016 για την απόφαση περί υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων.

Με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε ότι λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης δεν είναι εφικτή. Θα υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με απρόβλεπτες και απευκταίες συνέπειες για την υγεία των προσερχόμενων ασθενών.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εξετάσεις μπορεί, πλην των περιπτώσεων του κατεπείγοντος, να γίνει στα πλαίσια τυχόν νοσηλείας ή στα εξωτερικά ιατρεία. Άλλως, σε περίπτωση κατεπείγοντος, όταν μία εξέταση πρέπει άμεσα να εκτελεστεί εντός του Νοσοκομείου, η συνταγογράφηση μπορεί και θα πρέπει να είναι μόνο χειρόγραφη και όχι ηλεκτρονική.

Σας καλούμε για την άμεση ανάκληση κάθε σχετικής απόφασής σας».