Το κάπνισμα μαριχουάνας μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιδρά θετικά στις ανταμοιβές – χρηματικές ή άλλες – σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας νέας μελέτης για τη χρήση ουσιών που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η άμβλυνση των αντιδράσεων στην ανταμοιβή στους χρήστες μαριχουάνας μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς στον εθισμό στην κάνναβη ή άλλα ναρκωτικά.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μακροχρόνια μελέτη 108 χρηστών μαριχουάνας περίπου 20 ετών, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους. Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η νευροεπιστήμονας Δρ Mary Heitzeg είπε: «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι με την πάροδο του χρόνου, η χρήση μαριχουάνας σχετίστηκε με χαμηλότερη αντίδραση σε μια χρηματική ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που εκλαμβάνεται ως επιβράβευση για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν θεωρούνταν πλέον επιβράβευση για αυτούς, γεγονός που υποδηλώνει -αλλά δεν αποδεικνύει- ότι το σύστημα ανταμοιβής τους έχει “καταληφθεί” από την ουσία και ότι χρειάζονται την ουσία για να αισθανθούν ανταμοιβή ή ότι η συναισθηματική τους αντίδραση έχει μετριαστεί».

Ενώ ο εγκέφαλός τους παρακολουθούνταν, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι το οποίο απαιτούσε να πατήσουν ένα κουμπί, όταν έβλεπαν έναν στόχο σε μια οθόνη. Πριν από κάθε γύρο τους ενημέρωναν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν 20 σεντς, 5 δολάρια ή απολύτως τίποτα.  Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην στιγμή που οι συμμετέχοντες ανέμεναν τη χρηματική ανταμοιβή.

Ανακάλυψαν ότι η ποσότητα της ντοπαμίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας», που παράγεται από το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ανταμοιβή, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της χρήσης ουσιών.

Η Δρ Heitzeg πρόσθεσε: «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η μαριχουάνα δεν είναι εθιστική ή ότι είναι “καλύτερη” από άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Αλλά αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο που μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη διακοπή της χρήσης του».