Ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν ένα μηχάνημα που διατηρεί το ανθρώπινο ήπαρ έξω από το σώμα για μία ολόκληρη εβδομάδα και επιπλέον βελτιώνει την κατάσταση της υγείας του.

Μέχρι σήμερα το ήπαρ μπορεί να συντηρηθεί με ασφάλεια έξω από το σώμα μόνο για λίγες ώρες (συνήθως γύρω στις 12). Η νέα τεχνολογία όχι μόνο επιτρέπει τη διατήρηση του ήπατος του δότη για επτά ημέρες, αλλά επιπλέον μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του, αν το όργανο έχει δυσλειτουργίες και αρχικά δεν θεωρείται κατάλληλο για μεταμόσχευση.

Το επίτευγμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων για μεταμόσχευση, σώζοντας τις ζωές πολλών ασθενών με σοβαρές παθήσεις του ήπατος ή με καρκίνο.

Οι δοκιμές της νέας μεθόδου έδειξαν ότι έξι στα δέκα όργανα ήπατος που είχαν απορριφθεί από όλα τα κέντρα μεταμοσχεύσεων της Ευρώπης κατέστη δυνατό να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία μετά από παραμονή μίας εβδομάδας στη νέα συσκευή.

Οι συνεργαζόμενοι στο πρόγραμμα Liver4Life γιατροί, βιολόγοι και μηχανικοί της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, καθώς επίσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης και του Ινστιτούτου Wyss Zurich, με επικεφαλής τον καθηγητή Χειρουργικής Πιέρ-Αλέν Κλαβιέν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology».

Μεταμόσχευση ήπατος
Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο και υποστηρίζει σχεδόν κάθε άλλο όργανο του σώματος. Είναι υπεύθυνο για μέχρι και 500 διαφορετικές λειτουργίες, συνήθως σε συνδυασμό με άλλα συστήματα και όργανα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τεχνητό όργανο ή συσκευή που να μπορεί να αναπαράγει όλες τις λειτουργίες του ήπατος. Λόγω της θέσης του και των πολυδιάστατων λειτουργιών του, το συκώτι είναι επίσης επιρρεπές σε πολλές ασθένειες.

Η μεταμόσχευση ήπατος είναι η μόνη επιλογή για εκείνους με μη αναστρέψιμη ηπατική ανεπάρκεια. Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις γίνονται για χρόνιες παθήσεις του ήπατος που οδηγούν σε κίρρωση, όπως χρόνια ηπατίτιδα C, αλκοολισμός, αυτοάνοση ηπατίτιδα, και πολλά άλλα. Λιγότερο συχνά, μεταμόσχευση ήπατος γίνεται για κεραυνοβόλο ηπατική ανεπάρκεια, στην οποία η ηπατική ανεπάρκεια συμβαίνει σε ημέρες έως εβδομάδες.