Η επιστροφή στην «προ-Covid-10» κανονικότητα -χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση ή προφυλάξεις όπως οι μάσκες προσώπου- μπορεί να μην συμβεί πριν από το 2022, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρώτα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να αναπτυχθεί ανοσία μέσω του εμβολιασμού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ώστε να επιστρέψουμε στη «φυσιολογική» καθημερινότητα, δήλωσε η Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται μεταξύ 15-26 Σεπτεμβρίου.

«Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στο 2022 προτού αρκετοί άνθρωποι αρχίσουν να κάνουν το εμβόλιο για να αποκτήσουν ανοσία», είπε στους δημοσιογράφους. «Επομένως, για πολύ καιρό ακόμη, θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται επί του παρόντος».

Ακόμα και μετά την πρώτη χρήση του εμβολίου, οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, να φορούν μάσκες και να ακολουθούν προσεκτικά την υγιεινή των χεριών, είπε. Για να μειωθεί σημαντικά η μετάδοση ιών, περίπου το 60% έως το 70% του πληθυσμού χρειάζεται να αποκτήσει ανοσία, πρόσθεσε.

«Δεν ξέρουμε επίσης για πόσο καιρό θα προστατεύουν αυτά τα εμβόλια», είπε. «Αυτό είναι το άλλο μεγάλο ερωτηματικό. Πόσο θα διαρκεί η ανοσία; Είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός».

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας επικεντρώνονται στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωναϊού παρά στην εξάλειψή του, καθώς η μετάδοση παραμένει τόσο ευρεία στις κοινότητες, είπε η ειδικός. Παράλληλα, η Δρ Swaminathan είπε ότι δεν βλέπει τον κορωνοϊό να γίνεται εποχιακός με την πάροδο του χρόνου, σαν τη γρίπη. Αντ ‘αυτού, αναμένει αυξομειώσεις στη μετάδοση και τους νέους αριθμούς κρουσμάτων παγκοσμίως.