Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη συνέχιση των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μετά και τις εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε ότι σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία και δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά ως τις 7 Ιανουαρίου.

Καμία αλλαγή έως τότε δεν θα υπάρξει στα μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, συναθροίσεων και της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα θα συνεχιστεί η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στα ίδια ποσοστά, εφόσον είναι δυνατό.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων αλλά και των εκκλησιών θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

«Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή», σημείωσε ο κ. Πέτσας: «Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια. Με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

«Με αυτά τα δεδομένα επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.