Κιμά κοτόπουλου όπου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων» έτους 2019, προέβη σε δειγματοληψία κιμά κοτόπουλου, με την εμπορική ονομασία «ΚΙΜΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΩΠΟΣ», με ημερομηνία παραγωγής 03/06/19 και ημερομηνία λήξης 08/06/19.

Το προϊόν διακινείται από την εταιρεία Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και, σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας (Salmonella spp.) στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί φλεγμονή και εντοπίζεται στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα βακτήρια ζουν στον εντερικό σωλήνα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν: ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ασθενείς που λαμβάνουν συχνά αντιόξινα, ασθενείς που έκαναν πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών, ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται όταν το άτομο καταναλώσει ωμό κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά η παράγωγα προϊόντα. Επίσης από κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό ή που έχουν ακουμπήσει σε σημεία που (πάγκους ή σκεύη) που είναι μολυσμένα. Η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα του κρέατος συνήθως σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν αν καταναλώσουν κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσουν ωμά αυγά, ή γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα.

Συμπτώματα: ναυτία, έμετος, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, αίμα στα κόπρανα. Τα συμπτώματα της σαλμονέλας διαρκούν συνήθως από 4-7 ημέρες, ενώ κάποια βακτήρια της σαλμονέλας ενδέχεται να οδηγήσουν σε τυφοειδή πυρετό.