Ο Ιούνιος υπήρξε ιδιαίτερα θετικός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με όλους τους δείκτες να μειώνονται εντυπωσιακά, όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Η καθηγήτρια ωστόσο επεσήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν να σταθεροποιούνται και ότι πλέον η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούν όλο και νεότερες ηλικίες.

Αναλυτικά, όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου:

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

»Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά μέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που έπεσε μόλις σε μία εβδομάδα κατά πέντε χρόνια. Δηλαδή, η διάμεση ηλικία βρίσκεται τώρα στα 27 έτη.

»Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Σήμερα, αυτές οι ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων.

»Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές βλέπουμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση των νέων κρουσμάτων και αφορά αυτό κυρίως νησιωτικές περιοχές.

»Σταθεροποίηση βλέπουμε και στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας στο 1,1%. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη του επιδημιολογικού φορτίου μειώνεται σταδιακά, καθώς και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, που σήμερα υπολογίζονται στους 700 ασθενείς στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι στο 0,84.

»Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού. Οι προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων μιλούν για μείωση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους 100 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς και μείωση των θανάτων σε λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα. Αναφορικά με τους θανάτους, βλέπουμε μια σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και μια σταθεροποίηση στην ηλικιακή ομάδα των 55-64 ετών.

»Συμπερασματικά, λοιπόν, ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, αφού αν δει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου είχαμε μία μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 75% και μείωση των θανάτων κατά 50%».