Η επιβλαβής επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής σε εγκύους κατά 50%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πεκίνο της Κίνας διεξήγαγαν έρευνα για να διερευνήσουν εάν θα μπορούσε να βρεθεί ένας σύνδεσμος μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αποβολής. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 250.000 εγκύους που ζούσαν στην κινεζική πρωτεύουσα μεταξύ 2009 και 2017.

Οι ερευνητές αντιπαρέβαλαν τα στοιχεία με την έκθεση των γυναικών στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του θείου και του μονοξειδίου του άνθρακα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία 10 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του θείου ανά κυβικό μέτρο αέρα, αύξησε τον κίνδυνο αποβολής κατά 41%. Περαιτέρω αύξηση του συγκεκριμένου ατμοσφαιρικού ρύπου που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ανέβασε τον κίνδυνο αποβολής στο 52%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο καθηγητής Liqiang Zhang του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε τα ευρήματα της έρευνας «αποκάλυψαν δυνητικές ευκαιρίες πρόληψης ή μείωσης των επιβλαβών αποτελεσμάτων στην εγκυμοσύνη, με προληπτικά μέτρα πριν από αυτήν. Παράλληλα, η μελέτη μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και ενός φάσματος αναπαραγωγικών επιπλοκών».

«Οι έγκυες γυναίκες ή όσε θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση στη ατμοσφαιρική ρύπανση, όχι μόνο για τη δική τους υγεία, αλλά και για την υγεία των εμβρύων τους, δήλωσε ο καθηγητής Zhang και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε ακριβώς πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το έμβρυο στη μήτρα.

Ο Δρ Patrick O’Brien, μαιευτήρας, δήλωσε ότι η μελέτη «προσθέτει στοιχεία σε ένα συνεχώς αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών δεδομένων για τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των μωρών, ακόμη και προτού γεννηθούν. Η έκθεση σε κάποιο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αναπόφευκτη στην καθημερινή ζωή και απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό για τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου». Ο Δρ O’Brien πρόσθεσε ότι συνιστά οι έγκυες γυναίκες να «προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση», όπου είναι δυνατόν και να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η διακοπή του καπνίσματος.