Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σ’ εμένα. Έχουν ειπωθεί από παλαιότερο συνάδελφο πριν από πολλά χρόνια. Είναι γεγονός ότι όταν πρωτοάκουσα ολόκληρη την πρόταση μου έκανε μεγάλη εντύπωση «η εγκυμοσύνη είναι σαν τη σκιά σου, όταν την κυνηγάς φεύγει μακριά σου ενώ όταν της γυρνάς την πλάτη σε ακολουθεί». Τόση σοφία σε λίγες μόνο λέξεις.

Μια πραγματικότητα που όσο περνούν τα χρόνια τεκμηριώνεται καθημερινά και όχι μόνο σαν παρατήρηση. Όλη αυτή η διαδικασία που λέγεται γονιμότητα είναι ένα άθροισμα φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος σε διάφορα επίπεδα με μοναδικό στόχο τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Στηρίζεται στη ομαλή λειτουργία ενός «κυκλώματος» μεταξύ των έσω γεννητικών οργάνων και του εγκεφάλου. Δεν θα μπούμε σε αναλυτικές επιστημονικές περιγραφές για την δομή αυτού του συστήματος. Ο λόγος είναι ότι οι βιοχημικές, νευρολογικές και ορμονικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα είναι τέτοιες που μόνο άγχος θα δημιουργήσουν στο άκουσμά τους, αφού είναι τόσο εξειδικευμένες και πολύπλοκες. Όσο ιδιαίτερο όμως κι αν είναι το γεννητικό σύστημα της γυναίκας στηρίζεται σε ένα και μόνο ανατροφοδοτικό σύστημα μεταξύ μήτρας – ωοθηκών – υπόφυσης  και υποθαλάμου. Τα μηνύματα σωστής λειτουργίας ή όχι των παραπάνω οργάνων μεταφέρονται μέσω αυτού του κλειστού κυκλώματος με στόχο την έκκριση ορμονών που προάγουν την ωορρηξία από τις ωοθήκες και την προετοιμασία της μήτρας για την υποδοχή της εγκυμοσύνης.

Θεωρητικά, αφού το κύκλωμα είναι κλειστό, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δυσλειτουργίες. Με λίγα λόγια θα έπρεπε όλες οι γυναίκες να έχουν ομαλή και τακτική περίοδο, να κάνουν πάντα ωορρηξία και κυρίως εύκολα και σύντομα να μένουν έγκυες. Δεν συμβαίνει όμως αυτό γιατί υπάρχει και εδώ μία «κερκόπορτα» η οποία δεν είναι μικρή και δεν είναι άλλη παρά ο λεγόμενος φλοιός του εγκεφάλου, από τον οποίον μπορεί να έχουμε παρεμβολές. Γιατί; Διότι ο φλοιός του εγκεφάλου επηρεάζεται από το «συναίσθημα».

Συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά την γυναίκα θα έχουν τελική επίπτωση στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού γενετικού συστήματός της.  Άρα η ωορρηξία θα επηρεαστεί αρνητικά, η εγκυμοσύνη θα καθυστερήσει, η γυναίκα θα αγχωθεί περισσότερο και ο φαύλος κύκλος θα την οδηγήσει στους γιατρούς. Ξεχάστε λοιπόν για λίγο την εγκυμοσύνη ακόμη κι αν την θέλετε πάρα πολύ. Αφήστε την φύση να κάνει την δουλειά της, την ξέρει συνήθως πολύ καλύτερα από όλους μας. Μην προσπαθείτε να βάλετε σε «κουτάκια» τη σύλληψη του παιδιού σας. Αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας στη σχέση σας. Η σύλληψη είναι το φυσικό επακόλουθο της ελεύθερης και τακτικής επαφής με τον σύντροφό σας. Τίποτα περισσότερο.

Δημητρέλη Βασιλική
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
www.dimitreli.gr
v.dimitreli@gmail.com