Οι νέοι ενήλικες των οποίων και οι δύο γονείς έχουν φυλακιστεί ή έχουν οι ίδιοι εμπλακεί με τη δικαιοσύνη κατά την παιδική ηλικία είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), δυο φορές πιο πιθανό να έχουν άγχος, διάσπαση προσοχής και άλλες συναφείς διαταραχές σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τέτοιου τύπου εμπειρίες, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τη μελέτη «National Longitudinal Study of Adolescent Health to Adult Health». Από τους συμμετέχοντες, το 9% είχε ιστορικό γονικής φυλάκισης κατά την παιδική ηλικία, το 4,5%  είχε εμπλακεί με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων και το 1% είχε και τα δύο.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έμμεσα ή άμεσα είχαν εμπλακεί με τη δικαιοσύνη, ήταν πιο πιθανό να παρατήσουν το σχολείο και να καταλήξουν στη φυλακή, να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών και να βιώσουν κοινωνική απομόνωση.

Σε άλλη αμερικανική έρευνα που συνέλεξε δεδομένα από την μελέτη «Great Rocky Mountains Study» διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 16 ετών το 24% των παιδιών είχαν έναν γονέα στη φυλακή με αποτέλεσμα να έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σε αυτή την ηλικία κατάθλιψη ή συναφείς διαταραχές να είναι 2,3 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Στη νέα ενήλικη ζωή τα παιδιά με γονείς στη φυλακή είχαν 4,4 φορές λιγότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο, ήταν 6,6 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, 3,4 φορές πιθανότερο να διαπράξουν κάποιο έγκλημα και 2,8 φορές περισσότερες να συλληφθούν οι ίδιοι.

Τέλος βρέθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει έχοντας τους γονείς τους στη φυλακή είχαν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να είναι κοινωνικά απομονωμένα και το 70% αυτών υποφέρουν από άγχος ή έχουν μωρό σε πολύ νεαρή ηλικία.

Οι μελετητές εξηγούν ότι αυτές οι επιπτώσεις σχετίζονται με την ένταση που δημιουργείται από τον χωρισμό της οικογένειας, τις οικονομικές δυσκολίες και το στίγμα.