Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν κάνναβη προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες στον ακόμη αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, σύμφωνα με καναδική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος στις δεξιότητες σκέψης, στη μνήμη και στη συμπεριφορά ήταν χειρότερος από εκείνον της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κάλεσαν τους εφήβους να καθυστερήσουν τη χρήση κάνναβης για όσο διάστημα μπορούν.

Η έρευνα παρακολούθησε και εξέτασε 3.800 εφήβους για τέσσερα χρόνια, αρχίζοντας από την ηλικία των 13 ετών. Η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, όπως η κάνναβη, σε νεαρή ηλικία είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στις γνωστικές ικανότητες όπως η μάθηση, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων, καθώς και στις επιδόσεις στο σχολείο. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι τα προβλήματα αυτά αυξήθηκαν, όσο αυξήθηκε η χρήση κάνναβης – και οι επιπτώσεις ήταν διαρκείς, σε αντίθεση με αυτές του αλκοόλ.

Οι έφηβοι, από 31 διαφορετικά σχολεία του Καναδά, έδιναν μία φορά τον χρόνο λεπτομέρειες για τα ναρκωτικά που έπαιρναν και για τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος που είχαν.

Οι εγκεφαλικές δεξιότητές τους ελέγχονταν επίσης κάθε χρόνο στο σχολείο τους, χρησιμοποιώντας γνωστικά τεστ σε υπολογιστή.

Παρόλο που τα επίπεδα χρήσης κάνναβης στη μελέτη ήταν χαμηλά σε σύγκριση με τη χρήση οινοπνεύματος, το 28% των εφήβων παραδέχθηκε κάποιο είδος χρήσης ναρκωτικών ουσιών – αυτό, σε σύγκριση με το 75% των εφήβων που δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ τουλάχιστον περιστασιακά.

Η καθηγήτρια Patricia J. Conrod, κύρια συγγραφέας της μελέτης, από το τμήμα ψυχιατρικής του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι περίμενε ότι το αλκοόλ θα είχε περισσότερες επιπτώσεις στους εγκεφάλους των εφήβων. Αντίθετα, η έρευνα εντόπισε μεγαλύτερη αύξηση των λαθών στα γνωστικά τεστ των εφήβων που χρησιμοποιούσαν κάνναβη – ακόμη και αφού σταμάτησαν.

Αυτές οι επιδράσεις παρατηρήθηκαν στη μνήμη εργασίας, στη συλλογιστική και στην ικανότητά τους να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

«Οι εγκέφαλοί τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται, αλλά η κάνναβη παρεμβαίνει σε αυτό», δήλωσε ο καθηγήτρια Conrod. «Πρέπει να καθυστερούν τη χρήση κάνναβης όσο μπορούν». Είπε επίσης ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry.