Το στήθος είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της γυναικείας σεξουαλικότητας, γονιμότητας, αλλά και γοητείας, καθώς το μπούστο συχνά μαγνητίζει τα ανδρικά βλέμματα. Τι γίνεται όμως όταν το στήθος είναι υπερβολικά μεγάλο; Η μεγαλομαστία -ή μερικές φορές και γιγαντομαστία- αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στις γυναίκες, από τη μικρή τους κιόλας ηλικία. Δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και λειτουργικό. Το βάρος του μαστού, επιβαρύνει τη σπονδυλική της στήλη και ο σπασμός των ραχιαίων μυών προκαλεί πόνους στη πλάτη και τον αυχένα. Η πτώση του στήθους δυσκολεύει τη καθαριότητα στην υπομάστιο πτυχή και ο ιδρώτας της προκαλεί παρατρίμματα. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι το μεγάλο στήθος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας καρκίνου του μαστού από ότι το μικρό. Η μείωση του στήθους  μειώνει και την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επειδή η μεγαλομαστία είναι κυρίως κληρονομικό χαρακτηριστικό, συνοδεύει τις γυναίκες από μικρή ηλικία. Συχνά βλέπουμε και πρόβλημα παχυσαρκίας, με πιθανή αιτία και την κακή ψυχολογία.

Η επέμβαση μείωσης του στήθους είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις, ανακουφίζει τη γυναίκα από τους πόνους της πλάτης και την προοδευτική φθορά των σπονδύλων, μειώνει  τους ιδρώτες και τα παρατρίμματα, μειώνει το κίνδυνο καρκίνου, βελτιώνει την εμφάνιση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τέλος βοηθά στην απώλεια βάρους, κάνοντας τη προσπάθεια αυτή ένα ευχάριστο στόχο.

Η νέα χειρουργική τεχνική της L τομής, που πρώτοι παγκοσμίως εφαρμόσαμε απλοποίησε πολύ τη διαδικασία. Τον Μάρτιο του 2009 η τεχνική μας δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PRS της αμερικάνικης εταιρείας πλαστικής χειρουργικής και έκτοτε πολλοί πλαστικοί χειρουργοί από όλο τον κόσμο επικοινωνούν μαζί μας και ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας. Πρόκειται για μια εύκολη, σύντομη και σχεδόν ανώδυνη χειρουργική επέμβαση, με τις μικρότερες τομές και τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα  χωρίς να διαταράσσει τη λειτουργικότητα του μαστού. Οι παλαιότερες τεχνικές, όπως η γνωστή «άγκυρα», ήταν  χρονοβόρες, με μεγαλύτερες τομές, απαιτούσαν περισσότερη νοσηλεία και μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας. Η νέα τεχνική της L τομής είναι μια επέμβαση μιάμισης ώρας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη η ασθενής να παραμείνει ούτε μια μέρα στη κλινική. Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή και η επιστροφή της στη συνηθισμένη της δραστηριότητα σύντομη, εντός ολίγων (2-3) ημερών. Επιπλοκές με την τεχνική αυτήν δεν έχουμε, εκτός από τη σπάνια περίπτωση αιματώματος, που συχνά απορροφάται αυτόματα στο επόμενο διάστημα. Η πρώτη αλλαγή γίνεται τη δεύτερη μέρα, ενώ την τέταρτη μέρα η ασθενής μόνη της κάνει τη επόμενη αλλαγή και ένα ντους. Θα χρειαστεί να φορέσει για ένα μήνα έναν ειδικό στηθόδεσμο, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις δραστηριότητές της από τις πρώτες κιόλας μέρες. Κολύμπι στη θάλασσα επιτρέπεται μετά τη δεύτερη βδομάδα.

Στρατής Γαβριήλ
Πλαστικός χειρουργός, Diplomate of european board of plastic surgery, Διευθυντής τμήματος πλαστικής χειρουργικής της κλινικής DOCTORS HOSPITAL
www.sgabriel.gr,  info@sgabriel.gr,  Facebook: Στρατής Γαβριήλ – Stratis Gabriel Plastic Surgeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πλαστικός χειρουργός, Diplomate of european board of plastic surgery, Διευθυντής τμήματος πλαστικής χειρουργικής της κλινικής DOCTORS HOSPITAL