Μελέτη από το ίδρυμα ερευνών George Institute for Global Health της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τον παραδοσιακά χρησιμοποιούμενο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), η αναλογία μέσης-γοφών (WHR) προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια ένα έμφραγμα, συγκεκριμένα κατά 18% μεταξύ των γυναικών και κατά 6% μεταξύ των αντρών.

Για να βρούμε το WHR μετράμε την περιφέρεια της μέσης και των γοφών  και στη συνέχεια διαιρούμε τον πρώτο αριθμό με τον δεύτερο. Ο αριθμός που θα προκύψει, δηλαδή η αναλογία μέσης-γοφών (WHR), είναι ενδεικτικός για τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο.

Η μεγάλη αναλογία μέσης-γοφών αντιστοιχεί στον σωματότυπο «μήλο», όπου συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς παρά στους μηρούς και τους γλουτούς.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η συσσώρευση περισσότερου λίπους στην κοιλιά αναλογικά προς το υπόλοιπο σώμα είναι πιο επικίνδυνη από τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των γοφών» ανέφερε η δρ Σέιν Πίτερς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πως γίνεται η σωστή μέτρηση
Χρησιμοποιώντας μια μεζούρα πρώτα μετράμε την περίμετρο της μέσης, ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη μεζούρα γύρω από τους γοφούς, στο σημείο όπου βρίσκονται τα οστά των ισχίων. Έπειτα διαιρούμε την πρώτη μέτρηση με τη δεύτερη. Ενδεικτικά, αν η περίμετρος της μέσης είναι 80 εκατοστά και η περίμετρος των γοφών 90 εκατοστά, η αναλογία μέσης-γοφών είναι 0,89.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία όταν η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά το 1. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν άλλες μετρήσεις, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Ο ΠΟΥ συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άντρες και κατηγοριοποιεί τους κινδύνους για την υγεία βάσει της αναλογίας μέσης-γοφών ως εξής:

Χαμηλός κίνδυνος: άντρες 0,95 ή χαμηλότερα και γυναίκες 0,8 ή χαμηλότερα

Μέτριος κίνδυνος: άντρες 0,96-1 και γυναίκες 0,81-0,85

Υψηλός κίνδυνος: άντρες 1 και πάνω και γυναίκες 0,86 και πάνω