Οι παχύσαρκοι έφηβοι μπορεί να έχουν ορισμένες διαφορές στον εγκέφαλο από τους λεπτότερους συνομηλίκους τους – αλλαγές που μπορεί να σηματοδοτούν βλάβη από φλεγμονή, όπως δείχνει μια νέα προκαταρκτική μελέτη.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι τείνουν να εμφανίζουν μειωμένη συνοχή στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Η λευκή ύλη περιέχει τις νευρικές ίνες που συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Στην περίπτωση αυτή, παρατηρήθηκε χαμηλότερη συνοχή λευκής ουσίας σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον συναισθηματικό έλεγχο και την αναζήτηση ανταμοιβής. Τα ευρήματα πάντως, που βασίζονται σε 120 έφηβους, θεωρούνται προκαταρκτικά και οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς μπορεί να σημαίνουν.

Όμως τα ευρήματα προσθέτουν στο σώμα στοιχείων που υπάρχει και που συνδέει την παχυσαρκία με ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου. Πρόσφατες μελέτες για ενήλικες μέσης ηλικίας, για παράδειγμα, έχουν βρει ενδείξεις συρρίκνωσης του εγκεφαλικού ιστού σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους βλάπτει άμεσα τον εγκέφαλο μέσω της φλεγμονής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη νέα μελέτη, υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της συνοχής της λευκής ουσίας και των υψηλότερων επιπέδων ορισμένων φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα. Οι έφηβοι με αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών, της λεπτίνης και της ινσουλίνης. Η λεπτίνη εμπλέκεται στον έλεγχο της όρεξης, ενώ η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ Harold Bays σημείωσε ότι οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, παρέχουν πρόσθετες αποδείξεις ότι η παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα «θέλησης»: «Μερικοί άνθρωποι δεν βλέπουν την παχυσαρκία ως ασθένεια και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συμπεριφορά. Ναι, η συμπεριφορά αποτελεί βασικό στοιχείο της παχυσαρκίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του νευρολογικού».

Το ερώτημα είναι αν το επιπλέον σωματικό λίπος προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο ή οι διαφορές στον εγκέφαλο οδηγούν σε αύξηση βάρους; Ο Δρ Bays πιστεύει ότι είναι μια αμφίδρομη σχέση: οι διαφορές στον εγκέφαλο συμβάλλουν στην παχυσαρκία και η παχυσαρκία αυξάνει τη φλεγμονή που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα της μελέτης θα ανακοινωθούν στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο και θα ακολουθήσει η δημοσίευσή τους σε επιστημονική επιθεώρηση μετά από αξιολόγησή της από ομότιμους.