Η παχυσαρκία μπορεί να είναι μια νόσος του εγκεφάλου που επιδεινώνεται από την κατανάλωση μιας τυπικής δυτικής διατροφής, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα. Άλλωστε, βασικοί παράγοντες που βοηθούν στον έλεγχο του πόσο τρώμε, είναι το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας που νιώθουμε και πόσο καλά το μυαλό μας το θυμάται.

Ακαδημαϊκοί στην Αυστραλία διεξήγαγαν έρευνα σε δύο ομάδες ανθρώπων: η μία ομάδα συμμετεχόντων κλήθηκε να ακολουθήσει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε πιο υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που ακολούθησε την ανθυγιεινή διατροφή δυτικού τύπου ήταν πιο αργή στην εκμάθηση και είχε χειρότερη μνήμη από εκείνους που ακολούθησαν πιο υγιεινή διατροφή. Η ίδια ομάδα έδειξε επίσης μικρότερη μείωση στην επιθυμία για σνακ όταν ήταν χορτάτοι.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας για τη Μελέτη της Διατροφικής Συμπεριφοράς που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία και συνάδουν με ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί παλιότερα σε πειράματα σε ζώα.

Πιστεύεται ότι η δυτική διατροφή επηρεάζει την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, δυσχεραίνοντας την ικανότητα να μπλοκάρει τις αναμνήσεις που δεν είναι πλέον χρήσιμες.

Κανονικά, οι αναμνήσεις του φαγητού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού μας όταν είμαστε πεινασμένοι, αλλά μπλοκάρονται όταν το σώμα μας αισθάνεται χορτάτο. Αλλά αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά σε εκείνους που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Tuki Attuquayefio από το πανεπιστήμιο Macquarie, δήλωσε: «Ακόμα κι αν ήταν χορτάτοι, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας εξακολουθούσαν να θέλουν να φάνε γλυκά και γεμάτα λιπαρά πρόχειρο φαγητό. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι αυτή η επίδραση ήταν στενά συνδεδεμένη με την απόδοσή τους στα τεστ μάθησης και μνήμης, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο μέσω του ιππόκαμπου».

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι μεσήλικες που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Αλλά και τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από διαταραχές μνήμης λόγω της πλούσιας σε λιπαρά και ζάχαρη δυτικής διατροφής.