Η παχυσαρκία αναμένεται να ξεπεράσει το κάπνισμα ως τον μεγαλύτερο παράγοντα που μπορεί να προληφθεί και προκαλεί καρκίνο στις γυναίκες μέχρι το 2043, σύμφωνα με μια έκθεση του Cancer Research UK.

Σήμερα, το 12% των καρκίνων στις γυναίκες συνδέεται με το κάπνισμα και το 7% με την παχυσαρκία. Αλλά με τον αριθμό των καπνιστών να μειώνεται και τα ποσοστά παχυσαρκίας να βαίνουν αυξανόμενα, η οργάνωση εκτιμά ότι το χάσμα αυτό θα εξαφανιστεί σε 25 χρόνια, εφόσον οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Cancer Research, το 2035, το 10% των καρκίνων στις γυναίκες (περίπου 25.000 περιπτώσεις) μπορεί να σχετίζεται με το κάπνισμα και το 9% (περίπου 23.000 περιπτώσεις) να σχετίζεται το υπερβολικό βάρος. Ως το 2043, αν συνεχίσουν αυτές οι τάσεις, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία θα μπορούσαν να συνδέονται με ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, σε σχέση με το κάπνισμα, στις γυναίκες.

Στους άνδρες, η παχυσαρκία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το κάπνισμα ως παράγοντα που μπορεί να προληφθεί και προκαλεί καρκίνο, επειδή καπνίζουν περισσότεροι άνδρες από γυναίκες. Παρόλο που η παχυσαρκία είναι πιο συνηθισμένη στους άνδρες, η παχυσαρκία στις γυναίκες θεωρείται ότι είναι σημαντικότερος παράγοντας καρκίνου.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τύποι καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα περιλαμβάνουν τη λευχαιμία, τους καρκίνους του πνεύμονα, της ουροδόχο κύστη, του εντέρου, το παγκρεατικό καρκίνο και τον καρκίνου του στομάχου.

Οι καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία περιλαμβάνουν τον καρκίνο του έντερου, της χοληδόχου κύστης, του νεφρού, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών και του θυρεοειδούς.

Η καθηγήτρια Linda Bauld, εμπειρογνώμονας στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στα μαθήματα που πήραμε από την πρόληψη του καπνίσματος, για τη μείωση του αριθμού των σχετικών με το βάρος καρκίνων.

Σημείωσε ότι εκείνοι που ήταν υπέρβαροι στην παιδική τους ηλικία είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν υπερβολικό βάρος ως ενήλικες.

«Γι ‘αυτό αυξάνουμε την ευαισθητοποίηση για τη σχέση καρκίνου και παχυσαρκίας και ζητάμε μέτρα για την προστασία των παιδιών, όπως την απαγόρευση των διαφημίσεων fast food πριν από τις 21:00 και τον περιορισμό στην προώθηση προσφορών λιγότερο υγιεινών διατροφικών προϊόντων», δήλωσε η καθηγήτρια Bauld.