Γερμανοί επιστήμονες μετά από έρευνα που διεξήγαγαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση ανάμεσα στο στρες που δημιουργείται από την ανέχεια και στην παχυσαρκία. Στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό των παχύσαρκων είναι 11%, ενώ μεταξύ των ατόμων που έχουν οικονομικά προβλήματα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 25%.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και έχουν χρέη είναι νέοι με χαμηλό μαθησιακό επίπεδο και παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Το στρες και η κατάθλιψη που νιώθουν τα άτομα αυτά λόγω των κακών οικονομικών τους τα ωθεί να βρουν διέξοδο στο φαγητό. Έτσι, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αμβλύνουν κάπως τα συμπτώματα που βιώνουν.

Είναι γνωστό πως κάθε φορά που το στρες μας αυξάνεται, νιώθουμε την ανάγκη για φαγητά τα οποία περιέχουν αρκετά λιπαρά ή περισσή ζάχαρη.Σε αυτό παίζουν ρόλο κάποιες ορμόνες. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, οι αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης (η επονομαζόμενη ορμόνη του στρες, που συντελεί στην αποθήκευση του λίπους και της ενέργειας) και το νευροπεπτίδιο Υ, ένα μόριο το οποίο εκκρίνεται από τα κύτταρα του νευρικού συστήματος σε συνθήκες στρες, και προκαλεί την κατακράτηση λίπους.

Ακόμη, η οικονομική ανέχεια δεν δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ψυχαγωγηθεί, να ασκηθεί ή να παραβρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματά του και συγχρόνως θα κάνουν καλό στην υγεία του.

Τα οικονομικά προβλήματα συνδέονται με την παχυσαρκία και με άλλους τρόπους. Έρευνα του βρετανικού οργανισμού Fabian Commission on Food and Poverty έδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερο αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές. Τα φτωχότερα νοικοκυριά δίνουν προτεραιότητα στις θερμίδες και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους, επιλέγοντας να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε τροφές που είναι απλώς χορταστικές, αδιαφορώντας, πολλές φορές, για το πόσο υγιεινές είναι.