Η Αφρική κηρύχθηκε απαλλαγμένη από την ​​πολιομυελίτιδα από τον ανεξάρτητο οργανισμό, την Επιτροπή Περιφερειακής Πιστοποίησης της Αφρικής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η πολιομυελίτιδα επηρεάζει συνήθως παιδιά κάτω των πέντε ετών, μερικές φορές οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη παράλυση ή ακόμη και θάνατο, όταν οι μυς που σχετίζονται με την αναπνοή  επηρεάζονται από την παράλυση. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά το εμβόλιο κατά του ιού της πολιομυελίτιδας προστατεύει τα παιδιά για μια ζωή.

Η ασθένεια εντοπίζεται τώρα μόνο στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Η Νιγηρία είναι η τελευταία αφρικανική χώρα που κηρύχθηκε απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα, έχοντας καταγράψει περισσότερα από τα μισά κρούσματα παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, συνήθως μέσω μολυσμένου νερού και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, καθώς επιτίθεται στο νευρικό σύστημα. Για να νικηθεί η ασθένεια στη Μαύρη Ήπειρο χρειάστηκε να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού της.

Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας αναπτύχθηκε το 1952 από τον Δρ Jonas Salk και το  1961 ο ερευνητής Albert Sabin δημιούργησε την από του στόματος εκδοχή του, που χρησιμοποιήθηκε στα περισσότερα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Misbahu Lawan Didi, πρόεδρος της Νιγηριανής Ένωσης Επιζώντων Πολιομυελίτιδας, λέει ότι ο ρόλος των επιζώντων ήταν καθοριστικός για να πείσει τους ανθρώπους να αποδεχθούν την εκστρατεία εμβολιασμού: «Πολλοί απέρριπταν το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, αλλά βλέποντας πόσο αγωνιζόμασταν για να τους φτάσουμε σε δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να τους ενημερώσουμε, παρά τα κινητικά μας προβλήματα, άλλαζαν γνώμη. Τους ρωτούσαμε, “Δεν νομίζετε ότι είναι σημαντικό να προστατέψετε το παιδί σας, για να μην γίνει σαν κι εμάς;”».

Η πολιομυελίτιδα μπορεί εύκολα να εισαχθεί σε μια χώρα απαλλαγμένη από τη νόσο και από εκεί μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε πληθυσμούς με χαμηλή ανοσοποίηση. Αυτό συνέβη στην Αγκόλα, η οποία παρά τις δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, νίκησε την πολιομυελίτιδα το 2001. Η χώρα παρέμεινε απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα για τέσσερα χρόνια έως το 2005, όταν υπήρξαν ορισμένα «εισαγόμενα» κρούσματα.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι είναι σημαντικό οι χώρες να παραμένουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν τον εφησυχασμό μέχρι να υπάρξει εξάλειψη της νόσου παγκοσμίως.