Στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV2019), παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα έρευνας που δείχνουν τον ρόλο της διατροφής στην υγεία του δέρματος και τον επιβαρυντικό ρόλο τροφίμων που μέχρι πρότινος ήταν αμφιλεγόμενα ως προς το αν ευθύνονταν ή όχι για τις εξάρσεις της ακμής.

Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία για 6.700 άτομα από έξι χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης, ορισμένες διατροφικές συνήθειες, το έντονο στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής.

Η ακμή επηρεάζει έναν στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γεγονός που την καθιστά την όγδοη συχνότερη νόσο παγκοσμίως. Μέχρι πρότινος οι γιατροί την θεωρούσαν πρόβλημα της εφηβικής ηλικίας. Όμως έως και το 40% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, πάσχουν από αυτήν.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους που δεν εξέτασε ένα συγκεκριμένο παράγοντα του τρόπου ζωής ή του περιβάλλοντος, αλλά όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση, τη διάρκεια και τη σοβαρότητά της ακμής. Οι παράγοντες αυτοί έχουν επίσης επιπτώσεις στην αντίδραση των πασχόντων στις θεραπείες και στη συχνότητα των εξάρσεων της ακμής, καθώς επεμβαίνουν στον φραγμό του δέρματος, τους σμηγματογόνους αδένες, την εγγενή ανοσία και το μικροβίωμα του δέρματος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ακμή ταξινομήθηκαν σε έξι κύριες κατηγορίες: διατροφικοί, ψυχολογικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής, επαγγελματικοί (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών), ατμοσφαιρικοί (ρύποι), φαρμακευτικοί και κλιματικοί.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά (κυρίως η σοκολάτα), οι χυμοί με ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα προβιοτικά, τα σνακ με πολλά λιπαρά φάνηκε να σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής. Στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογα ευρήματα αλλά ήταν αντικρουόμενα.

Συγκεκριμένα τα ευρήματα έδειξαν ότι το 48,2% κατανάλωνε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, το 29,7% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν πολλά γλυκά, το 37% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν συχνά σοκολάτες και τέλος το 39,9% έτρωγε προϊόντα με ζύμη.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το 62% των ατόμων με ακμή τσιμπολογούσαν στη διάρκεια της ημέρας. Επιπροσθέτως, το 35,6% κατανάλωνε συχνότερα αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη. Η ακμή ήταν πιο συχνή σε άτομα που λάμβαναν συστηματικά πολλά συμπληρώματα προβιοτικών ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Brigitte Dréno υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις. Οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών, π.χ., μπορεί να επηρεάσουν τις γενετικές πληροφορίες στο δέρμα, οδηγώντας σε φλεγμονή ή διεγείροντας την παραγωγή σμήγματος (λίπους). Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην ακμή.

Επιπλέον, η ζάχαρη είναι γνωστό ότι διεγείρει την φλεγμονή στο δέρμα, επομένως οτιδήποτε την περιέχει δυνητικά μπορεί να συσχετιστεί με την ακμή. Ανάλογη δράση μπορεί να έχουν και τα φυσικά σάκχαρα τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά που περιέχουν λακτόζη.

Η φλεγμονή στο δέρμα διεγείρεται και από τα πρόχειρα φαγητά. Είναι επίσης γνωστό ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. πίτες, λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ό,τι άλλο παράγεται από λευκό αλεύρι) αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό. Με τον καιρό, αυτό αυξάνει τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, διεγείροντας την παραγωγή σμήγματος. Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος επίσης μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης, ενώ η υπερκατανάλωση προβιοτικών ίσως επηρεάζει την ισορροπία του δερματικού μικροβιώματος.