Οι πολυάσχολοι γονείς συνηθίζουν να γεμίζουν τις τσάντες και τα σακίδιά τους με κάθε τι που μπορεί να χρειαστούν μέσα στην ημέρα. Αλλά αυτό δημιουργεί ένα σωρό κινδύνους πνιγμού και δηλητηρίασης για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, όπως προειδοποιούν οι παιδίατροι.

Μια τσάντα, ένας χαρτοφύλακας ή ένα backpack μπορεί να περιέχει ποικιλία φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικά, απολυμαντικά χεριών, καραμέλες, νομίσματα και άλλα αντικείμενα που προσελκύουν την προσοχή των μικρών παιδιών, γεγονός που μπορεί επίσης να δημιουργήσει προϋποθέσεις ατυχήματος ή ακόμη και δυστυχήματος.

«Τα μικρά παιδιά είναι μεγάλοι εξερευνητές», δήλωσε ο Δρ Eric Owen Tyler, παιδίατρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «και η τσάντα της μαμάς είναι σαν χρυσωρυχείο».

Ο Δρ Tyler δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε δει μικρά παιδιά που είχαν καταπιεί χάπια σιδήρου ή παυσίπονα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα νεφρά ή το συκώτι ή να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο σε υπερβολικές δόσεις. Η περίπτωση που θυμάται πιο έντονα περιλάμβανε ένα 2χρονο που κατάφερε να πάρει το φάρμακο για την καρδιά της γιαγιάς του: Το μικρό παιδί πέθανε επτά ημέρες αργότερα.

Ακόμη και όταν οι γονείς γνωρίζουν την ανάγκη ασφαλούς αποθήκευσης φαρμάκων στο σπίτι και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, οι τσάντες μπορεί να παραβλεφθούν. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τσάντες γεμίζουν και αδειάζουν συνεχώς, έτσι οι γονείς μπορεί να ξεχάσουν τι ακριβώς έχουν μέσα. «Κάτι που ακούμε συχνά είναι  “απλά ξέχασα ότι ήταν εκεί”», δήλωσε η Δρ Elizabeth Murray, παιδίατρος στο Rochester Medical Center της Νέας Υόρκης.

Τα φάρμακα αποτελούν τον προφανή κίνδυνο για τα παιδιά, αλλά οι τσάντες συχνά περιέχουν και άλλους, λιγότερο εμφανείς κινδύνους, σύμφωνα με τον Δρ Tyler. Τα καλλυντικά -ιδιαίτερα τα βερνίκια νυχιών και τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος και των μαλλιών- μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών και να τα καταπιούν ή να τα βάλουν στα μάτια τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μεταξύ 2002 και 2016, σχεδόν 64.700 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ παρουσιάστηκαν στα Επείγοντα για τραυματισμούς που σχετίζονται με τα καλλυντικά.

Παράλληλα, νομίσματα, καραμέλες και άλλα μικρά αντικείμενα κρύβουν κίνδυνο πνιγμού. Τα κέρματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στον πεπτικό σωλήνα, όπως και οι μικρές μπαταρίες σαν κουμπιά που βρίσκονται συχνά σε τηλεχειρισμό συναγερμού αυτοκινήτου.